Noin 20 vuotta Suomen markkinoilla olleet energiansäästölamput ovat kehittyneet viime aikoina nopeasti. Perinteisten energiansäästölamppujen oheen on myyntiin on tullut myös ekotehokkaina tunnettuja led-lamppuja. Samalla hinnat ovat laskeneet, ja valikoima lisääntynyt hurjasti.
Ruotsin mukaan valon arkkitehtuurin maailma on todella laaja ja haastava, ja todellisia asiantuntijoita Suomessa on vähän.
- Valon käyttäytymiseen eri tiloissa vaikuttavat niin monet tekijät. Heijastukset eri pinnoista, valokaari ja valon suunta sekä tietenkin lampun värilämpötila, joka kannattaa ensimmäisenä ennen ostopäätöstä tarkistaa, Ruotsi muistuttaa.
Jokaisella on myös omat mieltymyksensä ja toiveensa kodin valaisun suhteen. Ruotsin mukaan suomalaiset suosivat eteläeurooppalaisia lajitovereitaan huomattavasti useammin lämmintä, keltaista valoa.
- Puhdas valkea valo tuntuu monen silmään kalvakalta. Kun ilmastomme on mikä on, lämpöä haetaan ehkä valosta, Ruotsi pohtii.
Loisteputket tekivät comebackin
Ruotsi myöntää, että monella kotitarvesisustajalla on negatiivisia kokemuksia energiansäästölampuista. Hän itse ei kuitenkaan suostu myöntymään valopaljouden edessä, vaan on kokeilemalla löytänyt ratkaisun jokaiseen valaisuongelmaan.
- Pääsääntöisesti käytän energiansäästölamppuja. Mutta aivan poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos vanha ja arvokas kattokruunu sitä välttämättä vaatii, hehkulamput voivat tulla vielä kyseeseen.
Kustannus- ja energiatehokkuuden vaatimus on ajanut myös halogeenit pannaan. Sen sijaan loisteputket ovat tehneet Ruotsin mukaan uuden paluun, etenkin epäsuorassa valaisussa.
Hehkulamppujen hamstraus alkamassa
Tämän kuun lopussa päättyvä 60-wattisten hehkulappujen myynti on saanut osan kansasta hamstraustalkoisiin. Onpa osa kaupoista keksinyt lampuista markkinavaltinkin itselleen, väkeä on houkuteltu lehtimainoksilla ostamaan varastot täyteen markkinoilta poistuvaa tavaraa.
Loppujenkin hehkulamppujen myynti Suomessa päättyy vuoden päästä syyskuussa.