Hyppää sisältöön

Kasvovoide saattoi tappaa farao Hatshepsutin

Bonnin yliopiston tutkijat ovat löytäneet naisfarao Hatshepsutille kuuluneesta kasvovoidepurkista karsinogeenista ainetta. Tutkijoiden mukaan löytö viittaa siihen, että Hatshepsutin kuoleman saattoi aiheuttaa hänen iho-oireisiin käyttämänsä voide. Hatshepsut sairasti tiettävästi syöpää.

Keraaminen pullo, jonka kyljessä on farao Hatshepsutin nimi. Kuva: Ägyptisches Museum Bonn

Tutkijat selvittivät Bonnin egyptiläisen museon kokoelmiin kuuluvan voidepurkin kuivuneen sisällön koostumusta kaksi vuotta. Tutkijat uskoivat tutkimusta aloittaessaan, että purnukka olisi sisältänyt hajuvettä.

Lopulta tutkimus paljasti Hatshepsutin nimikaiverruksella varustetun purnukan sisältäneen rasvaa, jonka valmistuksessa oli käytetty bentsopyreeniä. Aromaattista hiilivetyä sisältävä bentsopyreeni on karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Voiteesta löytyi merkkejä muun muassa muskottipähkinästä ja palmuöljystä.

Hatshepsut hallitsi Egyptiä 1473 - 1458 eaa. Hänen oli alkujaan määrä hallita Egyptiä vain väliaikaisesti, kunnes hänen poikapuolensa Thutmosis III olisi kyllin vanha valtaistuimelle. Hän ei kuitenkaan suostunut väistymään vallasta.

Hatshepsutin muumio löytyi vuonna 1903, mutta kesti yli sata vuotta ennen kuin muumion henkilöllisyys selvitettiin DNA- ja hammastutkimuksilla. Tutkijat ovat löytäneet Hatshepsutin ruumiista merkkejä diabeteksesta, osteoporoosista, nivelreumasta ja maksasyövästä.

Suosittelemme sinulle