Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Liian hyvät lenkkitossut pilaavat juoksutyylin

Asiantuntijan mukaan äärimmäisen iskuvaimennetut ja joka puolelta tuetut modernit juoksukengät passivoivat jalkaterän ja saavat lenkkeilijän juoksemaan luonnottomalla tyylillä, kantapää edellä.

Henkilö juoksee urheilujalkineet jalassaa.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämän viikon lauantaina tuhannet aktiivijuoksijat osallistuvat 31. kertaa järjestettävään Helsinki City Marathoniin. Monilla on jaloissaan kalliit, iskuilta ja ylimääräisiltä sivuliikkeiltä mahdollisimman tehokkaasti suojaavat tossut.

Kuulostaa hyvältä, mutta jalkaterapiaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettava Pekka Anttila uskoo juuri juoksukenkien äärimmilleen vietyjen ominaisuuksien pilaavan ihmisten askelluksen.

- Ihminen on tehty liikkumaan paljain jaloin. 1970-luvulta lähtien voimakkaasti kehittynyt kenkäteollisuus on kuitenkin muuttanut ihmisen juoksutyyliä. Ennen sitä juostiin päkiäjuoksua, mutta nyt etenkin moni kuntoilija juoksee kantapään kautta ja kantapään kautta juokseminen rasittaa kehoa aika paljon.

Huippukengät saattavat aiheuttaa halpoja tossuja enemmän jalkavaivoja

Pekka Anttilan mukaan monet nykytossuista ovat rakenteeltaan niin jäykkiä ja tuettuja, että ne ohjaavat ihmistä pois luontaisesta askelluksesta. Anttila myös kyseenalaistaa monissa urheiluliikkeissä kuullun väitteen, jonka mukaan lähes jokainen lenkkeilijä tarvitsisi niin sanotut pronaatiotuetut kengät.

- Tervettä jalkaterää ei tarvitsisi tukea millään tavalla, jos siinä ei ole kipuilua. Oikeastaan paras, mitä sille voi tehdä, on olla tukematta sitä, jotta se voi toimia mahdollisimman luontaisesti.

Tutkimuksissa on todettu, että hienoin ominaisuuksin varustetut kengät saattavat itse asiassa aiheuttaa enemmän jalkavaivoja kuin halvat tossut. Askelen pehmeys saattaa peittää väärän juoksutyylin, ja oireita saattaa tulla myös polviin ja lonkkiin.

Jalkinevalmistajat heränneet luomulenkkeilyyn

Myös markkinoille on perusmallien rinnalle tullut viime aikoina paljon erityisen kevyitä kenkiä, joista osa simuloi paljain jaloin juoksemista.

Kun näistä kengistä puuttuu paksu pehmuste kantapään alta, ne väkisin ohjaavat juoksutyyliä.

- Se tuntuu aika ilkeältä astua asfaltille suoraan kantapäällä. Sitä voi jokainen kokeilla, jos hyppää paikallaan ja laskeutuu kantapäälle. Kyllä sitä mielummin laskutuu päkiälle ihan sen takia, että se on kehon oma iskunvaimennusmekanismi.

Muutosta ei kuitenkaan kannata tehdä äkkinäisesti.

- Jos juoksee paljasjalkakengällä tai kevytjalkineella heti samanlaisia lenkkejä kuin tuetulla kengällä, niin kyllä siinä jalat kipeiksi saa, Anttila varoittaa.

Suosittelemme