Korkeakoulujen opiskelijat ovat jo pitkään olleet epätasa-arvoisessa asemassa terveydenhuollon suhteen. Yliopisto-opiskelijoiden hoitopalveluista vastaa YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Ammattikorkeakoulujen opiskelijoille ei vastaavaa järjestelmää ole ollut, vaan heille on tarjottu hyvin eritasoista palvelua kunnasta riippuen.
Sosiaali- ja terveysministeriön kokeilussa terveydenhoitopalvelut järjestetään YTHS-mallin mukaan.
- Totta kai se on todella iso asia sekä meille täällä Seinäjoella että Lappeenrannassa, mutta ennen kaikkea se on tärkeä asia koko ammattikorkeakoulukentälle. Nyt ollaan taas otettu yksi askel kohti korkeakouluopiskelijoiden tasa-arvoisuutta, sanoo Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Pauliina Pokela.
Opiskelijat maksavat osan
Ammattikorkeakoulut lähtevät kokeiluun hyvin erilaisista lähtökohdista.
Lappeenrannassa ammattikorkeakoulu muuttaa syksyllä samoihin tiloihin Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa, jolloin voidaan hyödyntää myös jo olemassa olevia terveyspalveluja. Seinäjoella taas on lähdetty liikkeelle nollasta. Kokeiluun valittiin tarkoituksella kaksi erilaista tapausta, joita voidaan vertailla.
Kokeilun on arvioitu maksavan 1,2 miljoonaa euroa vuodessa. Kustannukset jaetaan YTHS:n mallin mukaisesti neljän tahon kesken: Kela maksaa noin 60 prosenttia, opiskelijat 20, ja valtio ja kunnat molemmat noin 10 prosenttia. Valtion osuus tulee tosin kokeilussa sosiaali- ja terveysministeriöltä, eikä opetus-ja kulttuuriministeriöltä, kuten YTHS:ssä.
Maksu ei ole automaattinen
Yliopistoissa kaikki maksavat terveydenhoitomaksun automaattisesti ylioppilaskunnan pakollisen jäsenmaksun yhteydessä. Ammattikorkeakouluissa jäsenmaksu on vapaaehtoinen, joten myöskään uutta YTHS-maksua ei ole pakko maksaa, jos ei halua palveluja käyttää.
Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtajan Mikko Valtonsen mielestä palvelut ovat maksun väärti.
- YTHS:n palvelut ovat niin paljon laajemmat, ja mikä parasta, niin hirveän paljon nopeammat. Monia varmasti vetää se hammaslääkäri, Valtonen arvelee.
Nähtäväksi jää, kuinka moni maksun lopulta maksaa.
- Pohjalaisia kun ollaan, niin ei varmasti periksi anneta ennen kuin suurin osa opiskelijoista kuuluu YTHS:n piiriin, Pauliina Pokela lupaa.