Hyppää sisältöön

Greenpeace: Merkkivaatteista löytyy ympäristömyrkkyjä

Greenpeace on julkaissut kansainvälisen tutkimuksen, jonka mukaan useista kansainvälisistä merkkivaatteista löytyy jäämiä ympäristömyrkyistä. Myrkkyjen käyttö on kiellettyä EU:ssa, mutta niitä sisältävien tuotteiden maahantuonti ei. Aineiden päätyminen pesuvesien mukana luontoon saattaa aiheuttaa hormonaalisia haittoja myös ihmisille.

Kuva: Yle

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti tänään Pekingissä ja Manilassa testitulokset, jotka osoittavat, että 14:n maailmanlaajuisesti tunnetun vaatemerkin tuotteissa on nonyylifenoli-etoksylaatteja. Vaatemerkkien joukossa ovat muun muassa Adidas, H&M, Nike, Puma ja Converse.

Nonyylifenoli-etoksylaatit hajoavat nonyylifenoliksi, joka on pysyvä, myrkyllinen hormonihäiritsijä. Sen epäillään aiheuttavan sikiövaurioita. Kemikaalia löydettiin vaatteista, joita oli ostettu eri maista ja ne oli valmistettu ympäri maailmaa.

Yhteensä Greenpeace testasi 78 artikkelia. Näistä 52 sisälsi nonyylifenoli-etoksylaatteja.

Vanhempi suunnittelija Jukka Mehtonen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo, että nonyylifenoli-etoksylaatin käyttö vaateiden valmistuksessa on kiellettyä EU:ssa. Kuitenkin sellaisten vaatteiden tuonti, joista tätä ainetta löytyy, on sallittua EU:n alueelle.

- Jäännöksiä tästä aineesta esiintyy vaatteissa ja tekstiileissä yleisesti. Tähän epäkohtaan pitäisi puuttua ja aineen maahantuonti tekstiileissä EU:n alueelle pitäisi saada kiellettyä, Mehtonen sanoo.

Suurin haitta valmistusmaissa

Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaan mukaan aineen käytöstä on haittaa kuluttajamaassa, mutta ennen kaikkea valmistusmaassa. Varsinkin Kiinassa, jossa suurin osa tuotteista valmistetaan, vesistöihin päätyy runsaasti valmistuksessa käytettyjä kemikaaleja.

Greenpeacen tavoitteena on vaikuttaa tekstiilivalmistajiin, jotta nämä laittaisivat tuotantoketjunsa kuntoon myrkyllisten kemikaalien osalta.

- Suurten, kansainvälisten merkkien vaikutus on luonnollisesti suuri tuotteiden valmistusmaassa. Nyt mm. Nike ja Puma ovat jo luvanneet puuttua asiaan, Aromaa sanoo.

Nike ilmoittaa tavoitteekseen poistaa vaaralliset kemikaalit tuotantoketjustaan vuoteen 2020 mennessä.

Suosittelemme sinulle