Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Maailman vahvin olut on kuolleessa kärpässä

Maailmassa on 12 pullollista skotlantilaisen BrewDog-panimon The End of History -nimistä olutta. Suomen tiettävästi ainoa pullo tätä harvinaisuutta on Porissa. 55 -prosenttista olutta sisältävä pullo on työnnetty kuolleen kärpän sisään. Hintaa pienelle maistiaiselle kertyy 90 euroa.

Kuva: Rami Koivula / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

55 prosenttisen mallasjuoman kulkeutuminen Poriin oli monien sattumuksien summa. Tuote julkaistiin jo viime vuonna, mutta se ehdittiin myydä loppuun ennen kuin paikallinen ravintoloitsija Mika Heikkinen ehti ostaa omansa.

Tänä kesänä Heikkinen tapasi sattumalta maailman vahvimman oluen tuottaneen skottipanimon toisen pääomistajista, ja asia nousi puheeksi.

- Mies sanoi, että heillä sattuu sittenkin olemaan sitä vielä yksi pullo. Ja nyt se pullo on tässä.

Vahvuuksien kilpajuoksua

55 prosenttinen olut on syntynyt panimoiden keskinäisen kilpailun tulkosena. BrewDog-panimo teki ensin 38-prosenttisen stoutin. Saksalainen panimo vastasi haasteeseen tekemällä vielä vahvemman.

- Sen jälkeen skotit tuottivat 41-prosenttisen Sink the Bismarck -oluen, saksalaiset jatkoivat kisaa 45-prosentisella, ,ja lopuksi perääantamattomat skotit iskivät pöytään tämän 55-prosenttisen. Kuten nimi The End of History kertoo kisa on nyt käyty loppuun.

Karvainen pakkaus

Maailman vahvimman oluen pakkaus ei ole ehkä kaikkein luontevin oluelle, sillä pullo on työnnetty kuolleeseen kärppään.

- Tässä on selvää provosointia. Lyödään kaikki ihan läskiksi, arvelee Heikkinen.

- Kärpät ovat kuolleet auto-onnettomuudessa, niitä ei ole tapettu näitä pulloja varten. Osa muista pulloista on myös harmaaoravien sisällä.

Olut tuntuu kukkarossa

Ravintoloitsija Mika Heikkinen ei ole vielä maistanut ostostaan. Pullo avataan keskiviikkoiltana.

- Tämä on tyyliltään strong belgium ale, eikä vaikuta kovin tummalta. Veikkaan, että alkoholi tulee ykkösenä esille, mutta odotan hivenen belgialaisuutta ja hiivaa.

Olut on saatu 20-prosenttiseksi hiivakäymisellä. Sen jälkeen se jäädytetään ja lopulta jäätymätön neste valutetaan pois.

- Siinä on kaikki aromit ja värit tiivistyneessä muodossa.

Vahva olut nautitaan pieninä annoksina aromilaseista, ja se tuntuu myös kukkarossa.

- Neljä senttiä tästä pullosta maksaa 90 euroa. Uskon silti, ettei tästä jää meille kuin nahat.

Suosittelemme sinulle