Hyppää sisältöön

New York säästyi pahimmalta - heikentynyt Irene jatkaa pohjoiseen

New York näyttäisi säästyneen pahimmalta hurrikaani Irenen ylitettyä miljoonakaupungin sunnuntaina. Irene nostatti tulvia eri puolille kaupunkia, mutta ne jäivät melko mataliksi. Sen sijaan muualla Yhdysvaltain itärannikolla Irene on tappanut ainakin 14 ja aiheuttanut pahojakin tuhoja. Katso kuvagalleriasta, millaista tuhoa myrsky on kylvänyt.

Vesi tulvii South Street Seaportissa, New Yorkissa.
Kuva: EPA / ANDREW GOMBERT

Irene on heikentynyt jälleen siirtyessään hiljalleen pohjoisemmaksi New Yorkista. Sen tuulet puhaltavat nyt noin 27 metrin sekunnissa, kun ne pahimmillaan ovat olleet yli 38 metriä sekunnissa. Irene heikkeni hurrikaanista trooppiseksi myrskyksi rantauduttuaan New Yorkiin sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaan.

Viranomaiset kuitenkin muistuttavat, että Irene on yhä vaarallinen. Sen keskus on nyt Connecticutin osavaltiossa. Seuraavana suurkaupunkina sen reitille osuu Boston.

Hirmumyrsky Irenen uhrimäärä on noussut 14 ihmiseen, kertovat viranomaiset. Kuusi ihmistä kuoli Pohjois-Carolinassa, kolme Virginiassa, kaksi New Jerseyssä sekä Floridassa, Marylandissa ja Connecticutissa yksi ihminen kussakin. Ihmisiä on kuollut muun muassa kaatuneiden puiden ja rakenteiden alle, ja yksi palomies on kuollut pelastustöissä saamiinsa vammoihin.

Myrsky on vienyt sähköt enimmillään noin neljästä miljoonasta kodista ja yrityksestä, mutta osaa saatiin jo palautettua tuulten laannuttua. New Yorkista sähköt katkesivat noin miljoonalta ihmiseltä. Tuhansia lentoja on peruttu.

New Yorkin Manhattanin itäpuolitse virtaava East River ja länsipuolitse virtaava Hudsonjoki tulvivat valliensa yli. Tulvat levisivät paikoin Ala-Manhattania, jossa vettä on ollut kaduilla kolmisenkymmentä senttiä. Tulvien kerrotaan saavuttaneen myös Brooklynin kaupunginosan.

Vesi on tulvinut myös New Yorkin ja Jersey Cityn yhdistävään Hollandin maantietunneliin, joka on osittain suljettu.

Marylandissa oleva patoallas uhkaa tulvia. Viranomaiset ovat varoittaneet padon lähellä asuvia veden saattavan vyöryä padon yli.

Irenen kulkureitillä asuu noin 65 miljoonaa ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan yksikään aiempi hurrikaani ei ole vaikuttanut yhtä suuren ihmismäärän elämään. Myrskyn reitillä kulkee muun muassa Washingtonin, New Yorkin, Philadelphian ja Bostonin kautta.

Ainakin 2,3 miljoonaa itärannikon asukasta on määrätty evakkoon. Pelkästään New Yorkissa noin 370 000 alavilla alueilla asuvaa on saanut evakuointimääräyksen. Viranomaiset eivät kuitenkaan osaa arvioida, kuinka moni noudatti määräystä.

Kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Irene on niin laaja myrsky, että kova tuuli ja rankkasade osuvat myös kaukana myrskyn keskuksesta oleville alueille. Lisäksi myrskyn vaikutukset kestävät jopa useita päiviä. Esimerkiksi Pennsylvanian osavaltion kuvernööri Tom Corbett on varoittanut tulvavaaran jatkuvan tiistaihin tai keskiviikkoon asti.

Esimerkiksi New Yorkissa hirmumyrskyn tuloon varauduttiin keskeyttämällä kaupungin metroliikenne ensimmäistä kertaa sään vuoksi, perumalla lähtevät lennot kolmella päälentokentällä sekä lykkäämällä urheilutapahtumia ja Broadwayn teatteriesityksiä. Pelkona oli, että Irene nostaisi veden metroverkostoon.

Suosittelemme sinulle