Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vapolta erityistoimia turpeen riittämiseksi

Kuluvan kesän turvetuotanto on jäämässä selvästi ennakoitua heikommaksi. Turvetoimittaja Vapo vähentää turpeen käyttöä omilla laitoksillaan ja ryhtyy muihin erityistoimiin, jotta se pystyy toimittamaan turvetta kriittisille sopimusasiakkailleen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Vapo tiedottaa, että jyrsinpolttoturvetta saadaan noin 70 - 75 prosenttia, palaturvetta 80 prosenttia ja ympäristöturvetta runsaat 60 prosenttia tavoitteesta. Yhtiöllä on merkittävää turvetuotantoa myös Ruotsissa, Virossa ja Latviassa, mutta niissäkin maissa tuotantotavoitteista jäädään jälkeen.

Vapon mukaan syy heikkoon turvekesään piilee säässä: alkukesän tärkeät pitkät poutajaksot jäivät monin paikoin Suomea vähäisiksi. Keski-Suomessa, Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa turpeen tuotantomäärät jäävät puoleen tavoitteesta.

Toisaalta Pohjois-Pohjanmaalla, Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa sää oli parempi ja näillä alueilla saadaan korjattua lähes tavoitteiden mukainen sato.

Jotta turvetta voidaan toimittaa ainakin niille asiakkaille, jotka sitä kriittisimmin tarvitsevat, Vapo vähentää mahdollisuuksien mukaan turpeen käyttöä omilla laitoksillaan. Lisäksi se purkaa vanhoja varastoja ja varautuu pidempiin kuljetusmatkoihin.

Yhtiö korostaa, että esitetyt luvut ovat vasta arvioita.

Suosittelemme sinulle