Hyppää sisältöön

Musiikkitalon yleisön on opittava olemaan hiljaa

Helsingissä keskiviikkona avattavan Musiikkitalon kehuttu akustiikka on haasteellinen konserttiyleisölle. Talon pääakustikon Yasuhisa Toyotan mukaan katsomossa on opeteltava olemaan normaalia hiljempaa, sillä erinomainen akustiikka korostaa erinomaisesti myös hälyäänet.

Musiikkitalon nimikyltti.
Helsingissä keskiviikkona avattavan Musiikkitalon vakikäyttäjät eli muusikot kehuvat uutta musiikkikeidasta. Toimittajana on Minna Rinta-Tassi.

Toyotan mukaan vastaavanlaisissa hienon akustiikan konserttisaleissa yleisöstä on lähtenyt aluksi liikaa ääntä. Yskähtelyt ja paperin rapistelut kun kuuluvat totuttua selvemmin.

- Melko pian ihmiset ovat kyllä oppineet olemaan hiljempaa, Toyota sanoo.

Hän on talon akustiikkaan kuitenkin musiikin osalta erittäin tyytyväinen, eikä muutoksia enää tarvitse tehdä. Ensimmäisissä orkesteriharjoituksissa kävi ilmi, että sali soi toivotunlaisesti.

- Oli hienoa kuulla omin korvin, miten akustiikka toimii, sillä aiemmin olimme tehneet ainoastaan elektronisia mittauksia äänillä, jotka eivät olleet varsinaisesti musiikkia, Toyota kertoo.

Yasuhisa Toyota kuitenkin huomauttaa, että lopullisen hienosäädön salin soinnin kannalta luovat siellä esiintyvät muusikot. Tila on kaikille uusi, ja soinnin kypsyminen vie aikansa. Jokainen muusikko kuulee tilan hieman eri tavalla ja sopeuttaa soittonsa siihen omalla tyylillään.

Tämä prosessi on Toyotan mielestä erittäin kiinnostava ja monimutkainenkin. Odotettavissa on hänen mukaansa jatkuvasti kauniimpia sointeja.

- En tiedä kuinka kauan tämä soinnin kypsyminen vie, ehkä se jatkuu ikuisesti.

Suosittelemme sinulle