Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vanhojen urkujen kokoaminen on valtava palapeli

Tervakoskelaisen teollisuushallin lattialla ja seinänvierillä on tuhansia ellei kymmeniätuhansia erikokoisia ja -muotoisia puunpaloja massiivisista palkeista ja koristeleikatuista kaiteista pieniin kapuloihin. Urkurakentamo Martti Porthan kokoaa urkuvanhusta Helsingin tulevaan Musiikkitaloon.

Martti Porthan ja soittopöydän runko
Martti Porthan ja soittopöydän runko Tervakoskella rakentamisvaiheen aikana Kuva: YLE / Markku Karvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tervakoskella Porthanin urkurakentamolla on työn alla melkoinen kolmiulotteinen palapeli. Sen pitäisi pystyä jäljittämään, kunnostamaan ja kokoamaan urkuvanhus Helsingin tulevan Musiikkitalon urkusaliin. Tavarapaljouden seassa omina pinoinaan on läjäpäin urkupillejä ja jonkinlaisia ilmakoteloita. Osa paloista on hiililämmityksen jäljiltä hyvinkin nokisia ja kaikki ajan patinoimia.

Urut omistaa Sibelius-Akatemia, joka tulee olemaan Musiikkitalossa myös niiden pääasiallinen käyttäjä. Sibelius-Akatemia osti parikymmentä vuotta sitten Englannista käytettyinä vuonna 1892 Forster&Andrewsin valmistamat romanttisen tyylisuunnan urut. Niiden kotina oli ollut presbyteerinen kirkko Glasgowissa, Suomessa osia oli säilytetty lämpötilan ja ilmankosteuden vaihdosten uhreina Hyvinkäällä vanhalla villatehtaalla.

Nyt tilaaja haluaa vanhuksen hyvään kuntoon, ja Urkurakentamo Martti Porthan sai palapelin selvitettäväkseen ja arvosoittimen kunnostettavakseen. Hahmollaan on nyt hiukan urkujen runkoa. Yksi tärkeä osa on kuitenkin hukassa. Urkuihin kuuluisi niiden keskellä ollut erikoinen saarnastuoli, joka on kadonnut varastosta Suomessa. Kenellä se mahtaa olla vanhanaikaisena pienenä parvekkeena?

Suosittelemme