Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

THL vahvistaa Pandemrix-rokotteen yhteyden narkolepsiaan

Sikainfluenssaa vastaan annettu Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiatapauksia Suomessa. Rokote sairastutti tutkimusten mukaan henkilöt, joilla on narkolepsian riskiperimä, vahvistaa kansallisen narkolepsiatyöryhmän tänään julkistettu loppuraportti.

Pandemrix-rokotepurkki.
Narkolepsiatyöryhmän loppuraportin mukaan Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiatapauksia Suomessa. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Sikainfluenssaa vastaan annettu Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiatapauksia Suomessa, vahvistaa kansallisen narkolepsiatyöryhmän tänään julkistettu loppuraportti.

Kaikissa tutkituissa tapauksissa Pandemrix-rokotteeseen liittynyt narkolepsia esiintyi henkilöillä, joilla on narkolepsian riskiperimä. Rokote siis vaikutti siihen, että tauti puhkesi.

4 - 19-vuotiaiden ryhmässä riski sairastua narkolepsiaan oli rokotetuilla lähes 12-kertainen verrattuna rokottamattomiin. Alle 4-vuotiailla ja yli 19-vuotiailla vastaavaa kohonnutta riskiä ei löytynyt.

- Riskisuhde on todella iso, sanoo tutkimusprofessori Outi Vaarala Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta YLE Uutisille.

Pandemrix-rokote sisälsi valkosolujen toimintaan vaikuttavia aineita. Sen vuoksi henkilöillä, joilla esiintyy valkosolujen toimintahäiriöitä, rokote laukaisi narkolepsian, joka on eräs valkosolujen toimintahäiriöihin kytkeytyvä sairaus.

Korvauksista ei vielä päätöstä

Lääkevahinkovakuutuspooli tekee narkolepsian vuoksi haetuista korvauksista päätökset lähiviikkoina. Perehdyttyään työryhmän loppuraporttiin pooli ratkaisee, onko rokotteen ja narkolepsian välillä lääkevahinkovakuutusehtojen mukainen syy-yhteys, eli maksaako pooli korvauksia narkolepsian vuoksi.

Narkolepsiatyöryhmän puheenjohtaja, osastonjohtaja Terhi Kilpi ei ota kantaa korvausvelvollisuuden syntyyn, mutta sanoo, että työryhmän tekemät johtopäätökset rokotteen roolista narkolepsian puhkeamisessa antavat vahvan viitteen syy-yhteydestä.

Poolille on tähän mennessä tullut 86 vahinkoilmoitusta narkolepsian vuoksi. Pooli käsittelee ilmoitukset tapauskohtaisesti.

Kaikkia rokotteita ei tarvitse pelätä

Sikainfluenssaa vastaan annettu Pandemrix-rokote lisäsi narkolepsiaa tautiperimän kantajilla ilmeisesti rokotteessa käytetyn adjuvantin eli tehosteaineen vuoksi.

THL on jo jonkin aikaa suosittanut, että ihmiset ottavat suojan sikainfluenssaa vastaan tavanomaisen kausi-influenssarokotteen yhteydessä. Siihen on lisätty sikainfluenssavirusta, mutta se ei sisällä adjuvanttia, joka voi laukaista valkosolujen toimintahäiriöihin liittyvän sairauden.

Pandemrixissä käytettiin adjuvanttia, koska sen myötä rokotteeseen tarvittiin virusta vain kymmenesosa tavanomaisesta määrästä. Viranomaiset halusivat suojata mahdollisimman suuren osan väestöstä mahdollisimman pian.

Suosittelemme