Hyppää sisältöön

Lääkeyhtiö siirsi vastuun Pandemrixin haitoista valtiolle

Pandemrix-rokotteen vuoksi narkolepsiaan sairastuneiden korvausten kohtalon ratkaisee Lääkevahinkovakuutuspooli. Muun muassa lääkeyhtiöt ja THL ovat ottaneet poolista vapaaehtoisen vakuutuksen lääkkeiden haittavaikutusten varalta. Rokotetta hankkineet maat tekivät lääkevalmistaja GlaxoSmithKlinen kanssa sikainfluenssaepidemian alla vuonna 2009 sopimuksen, joka vapauttaa yhtiön korvausvastuusta.

Periaatteessa yhtiö voi silti joutua vastaamaan omaisten tai sairastuneiden nostamiin oikeusprosesseihin.

Lääkevahinkovakuutuspoolin viestintäpäällikkö Veikko Valkonen ei ole kuullut narkolepsiaan sairastuneiden tai heidän omaistensa nostaneen kanteita rokotteen valmistajaa vastaan.

- Oikeusprosessit ovat tietenkin tulevaisuudessa mahdollisia. Valtio on kuitenkin luvannut pitää huolen, että kaikki korvaukset maksetaan, vaikka korvaussumma ylittäisi poolille kuuluvan korvausten määrän. Näistäkin päätöksistä voi tietenkin halutessaan valittaa. Vielä en halua spekuloida tulevilla oikeudenkäynneillä, Valkonen sanoo.

Kansallisen narkolepsiatyöryhmän johtaja ja THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi pitää kysymystä yksityishenkilöiden mahdollisista korvauskanteista hankalana.

- Vaikea kysymys. Valtio on kuitenkin luvannut viime kädessä kantaa vastuun rokotteen tarjoajana, Kilpi sanoo.

Sopimusta perusteltiin aikanaan tiukalla aikataululla, koska rokote haluttiin käyttöön pikavauhdilla. Normaalisti rokotteiden kehittämiseen käytetään vuosia.

Suosittelemme sinulle