Hyppää sisältöön

Van Rompuy: Kreikka-asia hoidettava kaikkia maita tyydyttävällä tavalla

Suomessa tänään maanantaina vieraileva EU:n presidentti Herman van Rompuy korostaa, että Kreikan tukipakettiin on haettava kaikkia euromaita tyydyttävä ratkaisu. Hän toisti kaikille sopivan ratkaisun löytyvän.

Pääministeri Jyrki Katainen tapasi EU:n presidentin Herman van Rompuyn Kesärannassa. Kuva: Yle

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman van Rompuyn vierailun pääteemaksi nousi odotetusti Suomen Kreikka-lainalle vaatimat vakuudet. Hän keskusteli asiasta iltapäivällä pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kanssa. Kataisen mukaan van Rompuy antoi neuvotteluissa tukensa Suomen vakuuspyrkimyksille.

Van Rompuy korosti, että kaikki euromaat haluavat hoitaa Kreikan tukipakettiongelman Suomea ja muita euromaita tyydyttävällä tavalla.

- Asiassa on edistytty, ja olen varma, että ratkaisu löytyy pian, van Rompuy vakuutti.

Hän muistutti, että Kreikan lainojen vastineeksi annettavista vakuuksista sovittiin EU:n huippukokouksessa heinäkuussa.

- Me olemme sitoutuneet löytämään tähän asiaan ratkaisun, jonka kaikki euromaat voivat hyväksyä ja joka vastaa Suomen vaatimuksia, mutta ei vähennä luottamusta eikä horjuta vakautta kansainvälisillä rahamarkkinoilla, van Rompuy selvitti.

Katainen: Vakuuskiista ei vierailun syy

Katainen muistutti, ettei van Rompuy tullut vierailulle Kreikka-vakuuksista syntyneiden kiistojen vuoksi.

- -Hän kutsui itsensä Suomeen. Hänellä on tapana käydä tutustumassa tai keskustelemassa uuden hallituksen edustajien ja pääministerin kanssa eri maissa, kun hallitukset vaihtuvat. Hän oli tietysti mieluisa vieras, Katainen selvitti.

Kataisen mukaan suoraviivaisia ohjeita Kreikka-vakuuksien hoidosta ei tullut.

- Ei - päinvastoin hän antoi tukensa pyrkimyksille, mitä meillä on. Yritämme yhdessä löytää vakuusasiaan ratkaisun, joka sopii kaikille euromaille ja joka ei vahingoita ketään, Katainen selvitti.

Kataisen mukaan hänellä ja van Rompuylla oli täysin samanlainen näkemys ja molemmat uskovat, että poliittista tahtoa ratkaisun löytymiseen on.

Kataisen mukaan ratkaisua etsitään niin nopeasti kuin se on mahdollista.

- Kysymys ei ole pelistä vaan vakavasta asiasta eli etsimme ratkaisua ja niin nopeasti kuin mahdollista. Tämä Kreikka-paketti plus kaikki muut päätökset, pitää saada täytäntöön mahdollisimman pian. Puhutaan viikoista, ihan sen takia, ettei tilanne lisää hermostuneisuutta markkinoilla ja pahenna tilannetta, Katainen sanoi.

Van Rompuy keskusteli vakuusasiasta myös valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) kanssa. Kataisen mukaan kyse ei ollut siitä, etteivätkö he olisi mahtuneet samaan pöytään, vaan diplomatiaan kuuluu, että "asiasta ja asian vierestä keskustellaan kahteen pekkaan".

Suosittelemme sinulle