Hyppää sisältöön

Tietokonepelien pelaajista jo lähes puolet naisia

Naiset haluavat pelata lyhyitä tietokone- ja konsolipelejä, koska aikaa on rajallisesti. Peli ei saa kestää kauempaa kuin elokuva. Nykyään pelaamista ei enää lopeteta, vaikka ikä karttuu ja perhe kasvaa.

Kaksi naista pelaamassa videopeliä.
Kuva: Yle

Peliala työllistää Suomessa 1 200 ihmistä. Alan yrityksiin kaivataan lisää naisia, sillä naisia kiinnostavia pelejä on yhä liian vähän.

- Minulla on alle kolmevuotias lapsi. Aloitan pelaamisen siinä vaiheessa, kun lapsi on menossa nukkumaan, sanoo helsinkiläinen Niina Karmavuo.

Kotona pelejä voi pelata verkossa toisten kanssa. Muutaman kerran vuodessa Karmavuo ystävineen järjestää naisten peli-illan jossa tavataan ja vietetään koko ilta lautapelien ja konsolipelien parissa.

Oma pelifirma pystyyn

Diplomi-insinööri Elina Arposelle peliharrastuksesta on tullut työ. Hän perusti vuosi sitten oma yrityksen. Tribe Studios julkaisee syksyllä ensimmäisen pelinsä Stagecraft: Velvet Sundown. Tapahtumapaikka on luksusristeilyalus. Arponen luonnehtii peliä interaktiiviseksi draamaksi.

- Pelin pitää olla lyhyt, korkealaatuinen ja sosiaalinen. Ihmiset haluavat pelata muiden ihmisten kanssa.

Toimitusjohtaja Elina Arponen on huomannut, että kiinnostavia pelejä ei juuri kehitellä naisten makuun.

- Jos katsoo pelilehtiä tai yleensä tarjontaa niin sielllä näkyy yhä teinipoikamentaliteetti, sanoo Arponen.

Taistelupeli viihdyttää

Vantaalalainen Lisa Sten nauttii myös taistelupeleistä. Silloin tällöin hän osallistuu kavereidensa kanssa myös naisten peli-iltoihin. Hän myöntää, että kilpailumentaliteettiakin löytyy.

- Totta kai voittaminen on tärkeää, mutta ei se ole ainoa juttu, Lisa Sten sanoo.

Tietokonepelaajien keski-ikä on nyt 37 vuotta. Yli 50-vuotiaiden pelaajien määrä kasvaa koko ajan.

Suosittelemme sinulle