Hyppää sisältöön

Satokausi käynnissä Raittilan palstalla

Varkautelaisen Pirjo Raittilan viljelypalstalla on aloitettu sadonkorjuu. Kesän mittaan palstalta on päätynyt paljon jo pannulle suoraan, mutta osa vielä saa kasvaa täyteen mittaansa ennen korjuuta. Mennyt kesä on ollut viljelmille otollinen.

Pirjo Raittila nostaa porkkanoita puutarhapalstaltaan. Kuva: YLE / Minna Kaipainen

Kymmenen vuotta viljelypalstaa pitänyt Pirjo Raittila on tänäkin kesänä viettänyt palstallaan aikaa aamusta iltaan. Kurkut ja muut kasvit ovat tarvinneet kastelua, joten pyörä on vienyt Savonmäelle joka päivä. Raittila tulee onnellikeksi kasviensa parissa.

- Aivan ihana aina tulla tänne. Täällä kaikki huolet haihtuu. Toivoisi, että mahdollisimman moni pääsisi kokemaan tämän sama. Nämä kasvit ovat kuin omia lapsia, kun niitä pienestä siemenestä ja taimesta kasvattelee ja seuraa niiden elämää, kuvailee Pirjo Raittila rakasta harrastustaan.

Onnistunut kesä

Kesä on ollut otollinen palstan kasveille. Heinä-elokuussa paikalla oli kukkameri unikoita, krasseja, kehäkukia, ruiskaunokkeja ja leijonankitoja. Ne on ikuistettu kuviin värikkäiksi muistoiksi. Myös hyötykasvit ovat tuottaneet hyvin satoa.

- Kesällä oli riittävästi lämpöä, aurinkoa ja välillä sadetta. Kaikki on kasvanut melkein itsestään. Sipulit ovat melkein nyrkin kokoisia ja salvia kolme kertaa korkeampaa kuin normaalisti. Perunat ovat isoja ja kesäkurpitsaa on tullut yli omien tarpeiden, kertoo Raittila sadostaan.

Pirjo Raittila kokeili tänä kesänä ensimmäistä kertaa munakoisoa, jonka taimen hän sai lahjana.

- Minä luulin ensiksi, että se on kesäkurpitsa. Sitten se olikin munakoiso, joka on nyt puhjennut kukkaan. Siinä on perunankukan tapainen punertava kukka, mutta yksi kukka vain. Ei se kyllä vaan ehdi tälle kesälle kasvaa tuo munakoiso, harmittelee Raittila.

Satoa korjaamaan

Viljelypalsta on tuottanut satoa jo heinäkuu puolivälistä. Raittila on ollut pari kuukautta lähes omavarainen. Kaupasta hän on hakenut maitoa, leipää ja vähän kananmunia, mutta elänyt muuten omilla vihanneksilla ja juureksilla.

- Nyt olen saanut jo perunaa ja porkkanaa sekä punajuuria keittänyt, ja yrttejä tietysti. Kokonaan sadon olen kerännyt sipuleista, jotka nostin ensiksi. Punasipulit ja keltasipulit oli isoja. Salviaa olen kerännyt. Sen lehtiä olen pakastanut ja kuivannut. Samoin pensaspapua olen pakastanut ryöppäämisen jälkeen. Kurkut ja kesäkurpitsat ovat menneet suoraan syötäväksi itselle ja tuttaville.

Seuraavaksi Raittila odottelee aurinkoista ja kuivaa ilmaa perunannostoon. Valkosipuli korjataan maasta viimeisenä. Vähitellen aarin kokoinen viljelypalsta tyhjenee sadosta ja siemenistä 3. lokakuuta mennessä, jollin kaupunki tulee muokkaamaan pellot.

Suosittelemme sinulle