Hyppää sisältöön

Poliisi tutkii harvinaista petossarjaa asuntokaupoissa

Vantaan poliisi tutkii hyvin poikkeuksellista talopaketteihin liittyvää petossarjaa. Tutkinnassa on 35 asuntokauppaa, jossa ostajilta on peritty suuriakin ennakkomaksuja. Kohteet ovat olleet rivitaloasuntoja ja talopaketteja, jotka eivät ole koskaan valmistuneet.

Kuva verkon asuntoilmoituksesta.
Kuva: Poliisi

Vantaan poliisin tutkinnassa olevat asuntokaupat on tehty eri puolilla Suomea. Talopaketteja on myyty Oulunsalossa ja Kuusamossa sekä eri puolilla pääkaupunkiseutua. Mikkeliin oli suunnitteilla kolme rivitaloa. Asunnon ostajat ehtivät maksaa kohteista suuriakin ennakkomaksuja. Yhteistä kaikille kohteille oli se, etteivät ne koskaan valmistuneet.

- Yksi kohde ehdittiin tehdä melko valmiiksi. Tosin siinäkin on huomattavia rakennusvirheitä. Suurin osa kohteista jäi sokkelivaiheeseen. Jossain vaiheessa rakennusprojekteja talopakettien myyjät sanoivat asiakkaille, että tehkää kohteenne valmiiksi, kertoo tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä Vantaan poliisin talousrikosyksiköstä.

Asuntoja kaupattiin suositulla internetin asuntokauppa-palstalla. Osa talopaketeista myytiin tontin kanssa ja osa myytiin asiakkaan valmiiksi ostamalle tontille. Netissä kaupattiin esimerkiksi Espoon suositulle omakotitaloalueelle rakennettavaa kaksikerroksista sadan neliön suuruista kivitaloa, jonka hinta oli tontin kanssa 300 000 euroa.

- Asuntojen ja talopakettien hinnat olivat huomattavasti normaalia hintatasoa alhaisemmat. Ostajille alhaisen hinnan syyksi kerrottiin se, että kohteissa käytetään virolaista työvoimaa. Joissakin kohteissa rakennustyöt etenivätkin jonkin aikaa ja virolaisia oli töissä näissä kohteissa, kertoo tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä.

Poliisi esti useita talokauppoja

Harvinaislaatuisessa tutkinnassa poliisi käytti harvinaisia menetelmiä. Poliisi huomasi kesken rikostutkinnan, että talopaketteja kaupattiin täyttä päätä uusille asiakkaille. Poliisi löysi perheiden yhteystiedot ja oli yhteydessä talopakettikauppaa suunnitteleviin perheisiin.

- Olimme yhteydessä heihin ja kerroimme suoraan, että meillä on tällainen juttu tutkinnassa. Annoimme selkeitä ohjeita, mitä perheiden pitäisi tehdä. Estimme useita jo pitkälle neuvoteltuja talokauppoja, sanoo tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä.

Tutkinnassa olevissa asuntokaupoissa yksittäisen perheen vahingot ovat poliisin mukaan 10 000 - 100 000 euroa. Tutkinta on tosin vielä kesken ja summat täsmentyvät tutkinnan loppuvaiheessa

Pankki palautti asiakkaille rahoja

Mikkelin kolmen rivitalon asunnon ostajat saivat eräänlaisen varoitusmerkin pankilta. Ostajat olivat maksaneet rivitaloasunnoista ennakkomaksuja mikkeliläiseen pankkiin asuntoja myyneen yrityksen tilille. Pankki teki yllättävän ratkaisun ja palautti oma-aloitteisesti asiakkaille heidän maksamiaan rahoja kun pankissa tajuttiin, millaisesta toiminnasta oli kysymys.

- Tämän jälkeen asuntojen myyjät olivat nopeasti yhteydessä asiakkaisiin ja kertoivat heille, että rahat olivat palautuneet pankin teknisen vian vuoksi. Myyjät pyysivät asiakkaita lähettämään rahat uudelleen heidän tililleen toiseen pankkiin. Ja jokainen asiakas maksoi kiltisti uudelleen maksun toiseen pankkiin, harmittelee tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä.

Poliisi epäilee petosvyyhdistä eli törkeästä petoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta pääkaupunkiseudulla asuvaa pariskuntaa. Aviomies on toiminut pitkään tunnetuissa rakennusyhtiöissä vastaavana rakennusmestarina. Tutkinnan kohteena olevat asuntokaupat tehtiin pariskunnan yrityksen nimissä.

Pääepäilty aviomies oli useita viikkoja tutkintavankeudessa, josta on nyt vapautunut. Poliisi epäilee, että hän aikoo jatkaa edelleen talopakettien myymistä.

- Valitettavasti meillä on sellaista tietoa, että hän aikoo jatkaa tätä toimintaa. Haluamme varoittaa ihmisiä tällaisista talokauppiaista, sanoo tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä.

Asuntokauppa-vyyhti pyritään saamaan syyttäjälle syksyn aikana.

Suosittelemme sinulle