Hyppää sisältöön

Tuhannet merikilpikonnat kuolevat verkkoihin USA:n rannikolla

Kalastajien verkkoihin menehtyy Yhdysvaltain rannikolla joka vuosi 4 600 merikilpikonnaa, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus. Uudenaikaiset verkot ovat parantaneet tilannetta huomattavasti, mutta etenkin Meksikonlahden katkaraputrooleihin takertuu edelleen merikilpikonnia.

Vielä 1990-luvulla verkkoihin kuoli joka vuosi 71 000 merikilpikonnaa. Verkkojen silmäkoon suurentaminen on vähentänyt kuolemia 94 prosenttia, kertoo Duken yliopistossa tehty tutkimus.

Mustia alueita ovat kuitenkin Meksionlahden ja Yhdysvaltain kaakkoisrannikon katkaravunpyyntialueet. Tutkimuksen mukaan siellä on tapahtunut 98 prosenttia kahden viime vuosikymmenen kilpikonnakuolemista. Kaikki tutkitut kuusi kilpikonnalajia ovat vaarantuneitten eläinlajien luettelossa.

Valtaosassa aluksista väärät verkot

Laki edellyttää kalastajilta isoille merieläimille turvallisia TED-verkkoja, mutta Meksikonlahden suurilla vesillä liikkuu tuhansia katkarapualuksia ja valvonta on vähäistä, joten lakia ei välttämättä noudateta.

Kalastaminen ja katkarapujen pyytäminen ovat miljardien dollarien teollisuutta Floridan, Louisianan ja Texasin rannikoilla. Teollisuuden vastustus ja rannikon asukkaiden perinteinen epäluulo hallituksen määräyksiä kohtaan saattavat näkyä juuri alusten mukana matkustavien valvojien vähäisyytenä, tutkimuksessa arvellaan.

Merieläinten suojelujärjestön Oceanan johtaja Elizabeth Griffin Wilson sanoo, että jopa vain viidenneksellä katkarapualuksista on lainmukaiset TED-verkot.

Yliopistotutkimus on julkaistu Biological Conservation -lehdessä.

Suosittelemme sinulle