Hyppää sisältöön

Nauru todellakin on parasta lääkettä

Kunnon nauru auttaa sietämään paremmin kipua, kertoo tuore brittitutkimus. Nauru vapauttaa kehoon endorfiiniä, mikä vaimentaa kipua ja psyykkistä stressiä. Varttitunti naurua nostaa kipukynnystä noin kymmenellä prosentilla.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Selvittäessään naurun vaikutuksia kivunsietoon tutkijat näyttivät yhdelle vapaaehtoisryhmälle pätkiä Mr. Bean ja Frendit -komediasarjoista altistaen heidät samalla kivulle. Toinen ryhmä sai katseltavakseen vähemmän huumoripitoisia otteita, kuten esimerkiksi golfia tai luontodokumentteja.

Tutkijat huomasivat, että komedioita katselleet vapaaehtoiset kestivät kipua hieman paremmin. 15 minuuttia naurua nosti vapaaehtoisten kipukynnystä noin 10 prosenttia. Naurutta golfia katselleilla ei huomattu samaa kehitystä.

Tutkijat suorittavat vastaavanlaisen tutkimuksen myös Edinburgin Fringe -festivaaleilla, jossa yksi ryhmä katsoi standup-esityksen ja toinen teatteridraamaa.

Tutkimuksessa huomattiin, että vain rento silmät sirittämään saava nauru auttaa kivunlievitykseen, toisin kuin kohtelias hymähtely. Tällainen mahassa tuntuva nauru syntyy todennäköisemmin porukassa kuin yksin ollessa.

Tutkijat uskovat, että syy naurun aikaan saamaan kivunlievitykseen löytyy endofiineistä, joita vapautuu kehoon fyysisen suorituksen jälkeen. Nauraessa vatsalihakset saavat treeniä, kun uloshengitys on voimakkaampaa kuin sisäänhengitys.

Tutkimus julkaistaan Proceedings of the Royal Society B -julkaisuussa.

Suosittelemme sinulle