Hyppää sisältöön

Nasa nappasi suomalaistekniikkaa

Suomalainen monikosketusnäyttö kiinnostaa maailmalla. Kesällä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa, ja viimeksi Australian kansallismuseo ovat ottaneet käyttöön helsinkiläisen MultiTouch-yrityksen näyttötekniikkaa.

Kuva: Harri Vähäkangas

MultiTouch Oy valmistaa pöytä- ja seinäkokoisia LCD-monikosketusnäyttöjä, joita useampi voi käyttää yhtä aikaa.

- Näyttöjä on myyty kymmeniin maihin, joissa niitä on esimerkiksi vähittäiskaupassa, mainonnassa, messuilla ja museoissa. Yhä lisääntyvässä määrin myös opetuksessa, lääketieteessä ja sotilaskäytössä, kertoo johtaja Hannu Anttila.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa hankki 2,4 metriä leveän näyttöseinän, joka on Nasan Houstonin avaruuskeskuksessa. LCD-seinää käytetään astronauttivalmennusalueen vierailijakeskuksessa, jossa sillä esitellään ensimmäistä avaruussukkulalentoa.

Näytöt kestävät kovia iskuja

Lukuisat käyttäjät voivat käyttää näyttöseinää yhtä aikaa molemmilla käsillään avaruuskeskuksessa, jonka näyttelyyn tutustuu vuosittain lähes miljoona kävijää.

- Näyttö on kestänyt hyvin innokkaiden lasten reippaan käytön ja voimakkaat iskut, Anttila hymyilee.

Näyttelyn kävijät koskettelevat seinällä näkyviä avaruussukkuloiden kuvia, joista avautuu ensimmäisestä sukkulalennosta kertovia kuvia ja tietopaketteja. Käyttäjät voivat liikutella avaruudessa leijailevia avaruussukkuloita, laajentaa ja pienentää muita kuvia sekä sytyttää taivaalle tähtisäihkettä.

Kosketuspisteitä käytössä rajattomasti

Näyttöjen ohjelmistot tunnistavat rajattoman määrän kosketuspisteitä, käyttäjien kädet ja esineitä. Ohjelmistot toimivat Windows-, Linux- ja OS X -ympäristöissä.

Yritys myy suuria monikosketusnäyttöjä ja -ohjelmistoja lähinnä ammattikäyttöön.

- Mikään ei estä kuitenkaan tekemästä tulevaisuudessa esim. sohvapöytää, josta voisi ohjata kodin sähkölaitteita, hakea siitä illan elokuva, ja siirtää se seinälle isompaan näyttöön, tai pelata pöydässä perheen kanssa, pohtii Anttila.

Vauhdilla kasvavan yhtiön pääkonttori on Helsingissä, ja muut toimipisteet New Yorkissa sekä Piilaakson Santa Clarassa.

Suosittelemme sinulle