Hyppää sisältöön

Mikä kuninkaallisissa oikein kiinnostaa?

Eräs ulkomainen diplomaatti totesi muutama vuosi sitten Linnan juhlissa: "Tämä on se päivä vuodessa, jolloin tasavalta muuttuu hetkeksi kuningaskunnaksi."

Marjukka Havumäki
Marjukka Havumäki Kuva: Jyrki Valkama / YLE

Kristallikruunut hohtavat Valtiosalissa, ja presidentinlinna on koristeltu näyttävillä kukka-asetelmilla. Kansalaiset seuraavat TV:stä, kun maan eliitti, julkkikset ja niin sanotut tavikset kävelevät punaista mattoa pitkin juhla-asuissa, joista monet ovat nimekkäiden vaatesuunnittelijoiden luomuksia.

Linnan juhlien katsominen televisiosta on meille perinne ja kollektiivinen kokemus: seuraavana päivänä voi osallistua kahvipöytäkeskusteluun ja olla jotain mieltä vaikka muusikkovieraan lenkkareista. Ehka samanlaisista syistä me tasavaltalaiset seuraamme myös kuninkaallisten juhlia.

Kuninkaallisilla on Euroopassa pitkä historia, ja monarkiat kuuluvat myös Suomen historiaan: Suomi oli kauan osa Ruotsin kuningaskuntaa ja sitten Venäjän tsaarin hallitsema suuriruhtinaskunta. Mutta kuinka moni suomalainen seuraa kuninkaallisia häitä maamme historian vuoksi? En usko, että kovinkaan moni.

"Halusimme tai emme, kuninkaalliset ovat superjulkkiksia." Kuninkaallisista kirjoitetaan paljon kirjoja, ja heidän elämäänsä seurataan lehdissä. Usein pääosaan nousevat kuvat. "Tämä kertoo siitä, että monille on tärkeintä kuninkaallisiin liittyvä loisto ja kauneus. Nykyaikainen monarkia ei vetoa ajattelukykyymme vaan aisteihimme." (Lainaukset Elina Koivusen teoksesta Kuninkaalliset, valtaa ja vallattomuutta.)

Viime kesänä peräti 1,3 miljoonaa suomalaista seurasi televisiosta (YLE ja MTV3), kun Ruotsin kruununprinsessa Victoria solmi avioliiton Daniel Westlingin kanssa. Moni virittäytyi juhlatunnelmaan kuohuviinin ja prinsessakakun ääressä.

Yli 500 000 katsojaa jaksoi seurata vielä TV1:ssä yli puolenyön jatkunutta suoraa häästudiota.

Kun katsojia on paljon, myös ohjelman tekijät saavat paljon palautetta. Me selostajat ja illan häälähetystä isannöinyt Jussi-Pekka Rantanen saimme kaikki ilahduttavan paljon myönteistä palautetta. Monessa viestissä kiiteltiin toimittajien asiallisuutta ja perehtyneisyyttä taustoihin.

Katsojille näyttää olevan tärkeää, ettei selostaja puhu liikaa hääseremonian aikana eikä missään tapauksessa puhu musiikin ja puheiden päälle.

Nämä kommentit mielessämme lähdemme Nora Kajantien kanssa selostamaan Katen ja Williamin häitä. Häätunnelmaa kunnioittaen ja kuvissa näkyviä tapahtumia selostaen. Asiallisesti ja kunnianhimoisesti.

Suosittelemme sinulle