Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Luomubroilerin tautiriskit hirvittävät tehotuottajia

Suomen suurimmat broilerin tuottajat, Atria, HK Ruokatalot ja Saarioinen eivät halua ottaa luomubroileria tuotantoon sen suuremman tautiriskin vuoksi. Lihatuottajien mukaan luomubroilerin ulkoilusäädöksessä piilee salmonellariski. Evira kuitenkin kiistää luomukanaloiden olevan alttiimpia salmonellalle kuin perinteiset kanalat.

Luomukanalan kanoja Lappeenrannan Partalassa.
Kuva: Suvi Simpanen / YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisista ruokakaupoista luomuna tuotettua broileria on turha etsiä. Markkinoita hallitsevat suurimmat broilerin tehotuottajat, Atria, Saarioinen ja HK Ruokatalo eivät ole ainakaan vielä ottaneet valikoimaansa luomubroileria.

Tuottajien mukaan yksi syy luomubroilerin puuttumiseen kaupanhyllyltä on luomubroilerin tautiriskit. EU:n luomusäädökset vaativat, että luomubroilerilla pitää olla ympäri vuoden mahdollisuus mennä ulos. Tuottajien mielestä tässä piilee huomattava salmonellariski.

- Ulkokanaloista tulee bakteereja ja loisia. On myös suuri riski, että broilerit saavat luonnonlinnuilta salmonellan, Atrian siipikarjan alkutuotannon johtaja Harri Rosenberg toteaa.

Tehotuottajat korostavat nykyisen broilerituotannon olevan nykyisellään niin hygieenistä, ettei sitä haluta riskeerata.

- Käytännössä linnut viedään kerran kasvatettavaksi halleihin ja tuodaan kaikki ulos yhdellä kertaa. Kaikki ylimääräiset ja poikkeavat käytännöt lisäävät tautiriskiä, HK Ruokatalojen toimitusjohtaja Jari Leija kertoo.

Evira: Luomu ei ole salmonella-alttiimpaa

Elintarviketurvallisuusvirasto on tuottajien kanssa eri mieltä. Esimerkiksi kananmunan tuotannossa ei ole havaittu, että luomukanaloissa olisi perinteisiä häkkikanaloita enemmän salmonellatapauksia.

- Luomubroileria koskee aivan samanlainen salmonellavalvontaohjelma kuin kaikkea muutakin broilerin tai kananmunan tuotantoa. Kuluttajan riski saada salmonellaa on ihan yhtä pieni sieltä luomupuolelta kuin mistä muusta tahansa tuotantomuodosta, Eviran jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu sanoo.

Eviran luomujaoston jaostopäällikkö Beata Meinander huomauttaa, että salmonellaa ennaltaehkäistään kanalan perussiisteydellä. Broilerituotannossa linnut eivät välttämättä edes mene ulos elinaikanaan, vaikka ulkoiluun on mahdollisuus.

- Linnut menevät itsekseen ulos, jos sää sen sallii. Luomubroilerit elävät kolmisen kuukautta. Jos broileri elää talvella, niin voi olla hyvinkin, ettei lintu edes mene ulos, Meinander pohtii.

Luomulla nelinkertaiset kustannukset

Todellinen syy luomubroilerin puuttumiseen kaupanhyllyltä lienee luomutuotannon korkeammat kustannukset. Luomubroileri tulee jopa neljä kertaa normaalia broileria kalliimmaksi.

- Tanskassa, jossa luomubroileria tuotetaan jonkun verran, kuluttajahinta on 20 euroa kiloa kohden. On paljon myös kysymys siitä, ovatko kuluttajat valmiita maksamaan lihasta sen verran, Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka sanoo.

Siipikarjaliitosta kuitenkin kerrotaan, että eri tuottajilla on tämän syksyn aikana luomutuotannon kokeiluja. Suurissa lihataloissa pohditaan parhaillaan, ovatko kuluttajien asenteet muuttuneet tarpeeksi, jotta hinnalla ei olisi merkitystä.

Suosittelemme