Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Netin rahapelien estämisessä ei vielä ole kaikki keinot käytössä

Netin rahapelien suitsiminen näyttää olevan vaikeaa lain kiristyksistä huolimatta. Poliisin mukaan osaa netin rahapeleistä pyöritetään nimellisesti kaukomailta, mutta käytännössä ilmeisesti suomalaisin voimin.

Ruutukaappaus Kolikkopelit.com-sivusta.
Internet-pelaaminen on helppoa, mutta ulkomailta Suomeen suunnatut pelisivut kuten Kolikkopelit.com ovat poliisin mukaan luvattomia. Kuva: YLE Uutisgrafiikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Internet-pelaaminen on helppoa, mutta ulkomailta Suomeen suunnatut pelisivut poliisin mukaan luvattomia. Samankaltaisia suomenkielisiä pelisivuja on kymmenittäin - yksi on Kolikkopelit.com.

Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho perustelee luvattomuutta:

- Laitonta se on juuri siksi, että Kolikkopelit.com tai mikä yritys sen taustalla sitten onkaan, ei ole hakenut eikä saanut rahapelilupaa. Se siis tarjoaa pelejä Suomessa kielletyllä tavalla.

Laki tiukkeni ja vaikutti

Poliisi epäilee, että kyseessä on rahapelirikos, josta tuomittaisiin sakkoja tai kovimmillaan kaksi vuotta vankeutta. Lain tiukennus vuosi sitten siisti villeintä pelimainontaa, etenkin radiossa ja tv:ssä.

Sen jälkeen aktiivinen on ollut ainakin Kolikkopelit.com, jota poliisi epäilee suomalaiseksi. Sen peliesitteitä on jaettu postitse kymmeniä tuhansia.

- Lähdemme siitä, että toiminta nyt vähintäänkin on moraalisesti arveluttavaa - ja vielä kansallinen postilaitos edistää tätä toimintaa, kummastelee Poliisihallituksen Laiho.

Itellan Viestinvälityksen, myynnin ja asiakaspalvelun johtajan, Risto Savikon mielestä esitteestä ei voinut havaita mitään luvatonta, mutta enää esitettä ei jaeta.

- Me olemme saaneet yhteydenoton viranomaiselta. Poliisi epäilee tässä asiassa lainrikkomista ja me olemme tämän asian noteeranneet, saattaneet tietoon sopimuskumppanille ja uusia jakeluita ei ole tehty, kertoo Savikko.

Helppo pelata pankkien kautta

Nyt pelaaminen onnistuu luottokortilla tai suomalaisten pankkien kautta. Peliyhtiön ja pankkien välisen rahaliikenteen hoitavat pienet maksunvälittäjäyhtiöt. Niiden pienehköt rahavirrat eivät herätä valvojan huomiota.

- Jos poliisihallitukselta eli arpajaislakia valvovalta viranomaiselta tulisi selkeä kanta siihen, että tämä on laitonta, päästäisiin sitä kautta avaamaan keskusteluyhteys pankkien kanssa. Uskon, että se toisi myös Finanssivalvonnalle selkänojaa lähteä käymään keskustelua, sanoo osastopäällikkö Marja Nykänen Finanssivalvonnasta.

Osa suomalaisista pankeista sanoo ryhtyneensä selvittämään nettipelaamisen maksunvälitystä ja osa sanoo, ettei voi vaikuttaa asiaan.

Estokeinot rajalliset

Nyt pelien tarjonta on luvatonta, markkinointi sekä maksujenvälitys mahdollista ja pelaaminen luvallista omalla vastuulla.

Pelit tarjotaan ulkomaiden kautta ja viranomaisten valtuudet loppuvat Suomen rajalle. Vahvojen peliyritysten Euroopassa yhteinen näkemys nettipelaamisesta on vielä kaukana.

Kolikkopelit.com ei vastannut YLE Uutisten yhteydenottopyyntöön.

Suosittelemme sinulle