Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Bukarestin historiallinen keskusta sai pienen mutta tehokkaan puolustajan

Romanian pääkaupungin Bukarestin arkkitehtuuri kärsi pahoin diktaattori Nicolae Ceausescun suuruudenhulluista suunnitelmista, ja sittemmin kaupunkia ovat runnelleet kiinteistökeinottelu ja korruptio. Protestit eivät olet tuottaneet tulosta, mutta nyt Bukarestille näyttää löytyneen tehokas puolustaja.

Romanian parlamenttitalo Bukarestissa.
Romanian parlamenttitalo Bukarestissa. Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Bukarestia kutsuttiin aikoinaan "Balkanin pieneksi Pariisiksi" kauniin arkkitehtuurinsa ja kukoistaneen kulttuurielämänsä vuoksi. 1980-luvulla Nicolae Ceausescu kuitenkin puratti yli neljänneksen kaupungin vanhasta keskustasta saadakseen tilalle jättiläispalatsin itselleen ja vaimolleen Elenalle.

Palatsi jäi kesken, kun kansannousu vei Ceausescuilta sekä vallan että hengen. Vielä pystyssä olleet vanhat talot palautettiin omistajilleen, mutta heillä ei ollut rahaa niiden kunnostamiseen.

Niinpä monien vanhojen jugendtalojen tilalle nousi moderneja kerrostaloja. Kaupunkilaiset kyllä protestoivat, kun 1800-luvun monumenttien viereen pystytettiin lasitorneja, mutta valituksista ei ollut hyötyä, kertoo historioitsija Andrei Pippidi.

Hänen mukaansa edes Vatikaani ei voinut mitään, kun Bukarestin katolisen katedraalin kylkeen päätettiin rakentaa 75-metrinen pilvenpiirtäjä. Rakennuslupa kyllä todettiin sittemmin laittomaksi, mutta tornitalo on edelleen paikallaan.

EU puolestaan korotti tuloksetta äänensä, kun Bukarestin kaupunginhallitus päätti laajentaa keskustan autokatuja historiallisten rakennusten kustannuksella. EU:n moitteet tosin perustuivat lähinnä sille, että EU haluaa vähentää kaupunkien autoistumista.

Pormestari tuohtui tulokkaalle

Ensimmäiset toimivat kapulat nykyisenlaisen kaupunkisuunnittelun rattaisiin on heittänyt kotimaahansa Ranskasta palannut matemaatikko Nicusor Dan, joka totesi pian, että mielenosoitukset ja adressit ovat kyllä tärkeitä mutta eivät tehokkaita.

Hänen Pelastakaa Bukarest -järjestönsä on uskaltanut viedä muistomerkkien ja puistojen kohtalon oikeuteen, ja saanut kanteillaan aikaan myös muutoksia. Diktaruurivallan alla eläneessä Romaniassa monet kaihtavat edelleen viranomaisten haastamista.

Muun muassa yksi Bukarestin katetuista toreista, Matachen tori, säästyi purkamiselta järjestön ansiosta. Sen sijaan Bukarestin maamerkkeihin kuulunut Marnan hotelli jäi puskutraktorien alle järjestön pelastusyrityksistä huolimatta.

Bukarestin pormestarin Sorin Oprescun mielestä Pelastakaa Bukarest estää kaupungin kehittymisen. Useita hänen ajamiaan hankkeita on kaatunut järjestön nostamiin kanteisiin. Nicusor Dan sanoo jatkavansa oikeustaisteluita, joita on Bukarestissa verrattu Daavidin ja Goljatin yhteenottoon.

Suosittelemme sinulle