Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Tyttöjen tekemät pahoinpitelyt lähes tuplaantuneet

Tyttöjen tekemät pahoinpitelyt ovat lähes tuplaantuneet reilussa kymmenessä vuodessa. Pojat ovat kuitenkin poliisin tilastoissa edelleen huomattavasti tyttöjä fyysisesti väkivaltaisempia, sillä viime vuonna poliisin tietoon tulleista pahoinpitelyepäilyistä tyttöjen piikkiin meni alle neljäsosa.

Varjokuva tytöstä, joka näyttää keskisormea toiselle ihmiselle.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Koulumaailmassa ollaan huolissaan aggressiivisista tytöistä. Tyttöjen aggressiivisuutta tutkineen Voimaneidot-kouluttajan Mari Lankisen mukaan tyttöjen aggressiokäyttäytyminen on muuttunut viime vuosina entistä fyysisemmäksi.

- Tytöillä on paljon läpsimistä, tönimistä ja tuuppimista. Toinen ilmaisutapa epäsuora aggressio, eli juoruilu ja selän takana puhuminen, hän sanoo.

Saman on huomannut koulupsykologi Heidi Tuurinkoski-Ekman.

- Ehkä tyttöjen käyttäytyminen on rajumpaa osaltaan kuin poikien. Tytöt vahingoittavat itseään viiltelemällä, paiskovat ovia ja haistattelevat. Tytöt sanovat auktoriteetteja vastaan hyvin pahastikin, mitä pojat taas eivät tee, hän sanoo.

Tyttöjen väkivaltaisen käytöksen yleistyminen näkyy myös poliisin tilastoissa. Tyttöjen tekemien pahoinpitelyjen määrä on lähes tuplaantunut vuodesta 1997. Viime vuonna poliisin tietoon tulleista pahoinpitelyepäilyistä tyttöjen piikkiin meni kuitenkin vain alle neljäsosa.

Poikia epäiltiin vajaasta 5 700 pahoinpitelystä, tytöillä vastaava luku oli 1 270. Syy pahoinpitelyjen määrän nousuun voi olla osaltaan myös se, että nuoriin kohdistuva kontrolli on kiristynyt ja täten yhä usempi tapaus tulee poliisin tietoon.

Tytöiltä jää nuoruus elämättä

Tyttöjen väkivaltaisuuden lisääntyminen on koulupsykologi Heidi Tuurinkoski-Ekmanin mukaan seurausta muuttuneesta yhteiskunnasta.

- Tytöt elävät hyvin haasteellisessa maailmassa, jossa aikuistutaan nuorina. Tytöt miettivät parisuhteita ja lapsen tekoa jo seiska-kasiluokkalaisina. Kun aikaisemmin puhuttiin siitä, että lapsuus jää elämättä, nyt näyttäisi siltä, että nuoruus jää elämättä. Yläasteella pitäisi jo tietää tulevasta urakehityksestä, siitä missä asuu ja millä autolla ajaa. Isoja asioita tytöt pyörittelevät päässään, hän sanoo.

Tyttöjen odotetaan olevan kilttejä, poikien poikia

Tutkijoiden mukaan tyttöjen käytökseen kiinnitetään poikia enemmän huomiota. Poikatutkimusta tehdään tällä hetkellä hyvin vähän.

- Väkivallan pitäisi olla ongelma sekä poikien että tyttöjen tekemänä. Nollatoleranssin pitäisi toteutua myös poikien kohdalla, sanoo erikoistutkija Päivi Honkatukia Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

- Naiset ylläpitävät elämää, ja heiltä sitten myös edellytetään vähemmän aggressiivista käytöstä. Jos tämä yhtälö ei toimi, se ehkä koetaan jotenkin vakavampana, kuin että jos pojat ovat aggressiivisempia, sanoo sosiologian dosentti Sari Näre Helsingin yliopistosta.

Suosittelemme