Kymenlaaksossa on kehitteillä niin sanottu peliklusteri, joka kasvattaisi pelialasta merkittävän tekijän ja työllistäjän seudulle. Alan koulutusta pyritään lisäämään ja kehittämään yhdessä koulujen, kehitysyhtiöiden ja alan yritysten kanssa. Koulutuksesta vastaa tällä hetkellä Kymenlaakson ammattikorkeakoulu.
- Yritämme vahvistaa peliteollisuutta Kymenlaaksossa ja kannustaa uusia yrityksiä. Suunnittelemme sen mukaan myös koulutusta, miten palvella näitä yrityksiä ja tuetaan oman yrityksen perustamista, kertoo viestinnän opettaja Suvi Kitunen.
Uusi koulutusohjelma on kehitteillä Kouvolan seudun ammattiopistolla. Tarkoituksena on luoda koulutus, joka tukisi ja valmistaisi opiskelijoita jatkamaan opintoja ammattikorkeakoulussa.
Töitä löytyy
Myös kehitysyhtiöt Kaakkois-Suomessa silottavat tietä pelialan yrityksille maakunnissa. Kouvola Innovationin projektipäällikkö Mika Lammi näkee, että koulujen koulutussuunnitelmat vastaavat nyt ympäristön tarpeeseen.
- Töitä riittää, peliala on aika voimakkaassa kasvussa. Kansainvälisesti siellä liikkuu yhtä paljon rahaa kuin elokuvabisneksessä ellei jopa enemmän.
- Suomessa vuosittainen työvoiman tarve on noin 300 henkilöä. Siinä on vajetta ja kasvu on kovempaa kuin mitä koulutettua työvoimaa löytyy, Lammi sanoo.
Peliosaajia valmistuu Kymenlaaksossa vuosittain yhteensä noin 40 sen jälkeen, kun KSAO saa oman koulutuksensa pyörimään. Peli-ala ei ole silti valmistuvan ainoa mahdollisuus.
- Kaikki mitä kouluista ulos saadaan, suurella todennäköisyydellä työllistyy pelialalle jos haluaa. Peliohjelmoija on kuitenkin ohjelmistoinsinööri, joka voi työskennellä ohjelmointitehtävissä missä vain ICT-alalla, toteaa Lammi.