Hyppää sisältöön

Joel Lehtosen seura kunnostaa Putkinotkon

Kirjailija Joel Lehtosen kesäpaikka, Savonlinnan Putkinotko on saamassa uudet isännät. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lahjoittaa rakennukset Joel Lehtosen seuralle kirjailijan perinnön vaalimista ja kulttuuritoimintaa varten.

Joel Lehtosen seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste kantaa huolta Putkinotkosta. Kuva: YLE / Paavo Koponen

Savonlinnan kaupungille Putkinotko, eli Inhanmaan tila, ei ole ollut kovin tärkeä. Suomalaisen kirjallisuuden merkkipaikka on saanut melko rauhassa rappeutua. Joel Lehtosen seuralle Putkinotko on puolestaan hyvin tärkeä. Rakennukset täytyy pelastaa.

Pihapiirissä on 1890-luvulla rakennettu huvila ja riihi sekä Lehtosen syntymäkodista Haukiniemistä siirretty sauna. Kiireisin kunnostuskohde on kuitenkin pihapiirin lähistöllä sijaitseva Isohko Savolaistalo. Asta-myrskyn rikkoma katto vaatii välitöntä korjausta enempien vesi- ja lumivahinkojen estämiseksi.

Putkinotkon kunnostuksesta pyritään tekemään EU:n rahoittama Leader -hanke, Muita rahoituslähteitä voivat olla Suomen Kulttuurirahasto ja muut yleishyödylliset rahastot. Joel Lehtosen seuran oma panos voi olla talkootyötä.

-Kyllä tässä teatterimies joutuu timpuriksikin, myhäilee Joel Lehtosen seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste. Rinteeseen rakennetut huvilan alimmissa hirsikerroksissa on kosteus jo tehnyt tuhojaan.

Putkinotkossa voidaan tulevaisuudessa järjestää näyttelyitä, erilaisia tilaisuuksia ja kirjallisuuteen liittyviä kursseja, arvioi Joel Lehtosen seuran puheenjohtaja Kimmo Lavaste. Toinen Putkinotkon käyttäjä on Savonlinnan Teatteri, jolle osa tilasta on vuokrattuna kesäteatteriesityksiä varten.

Suosittelemme sinulle