Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Saini Mustalampi pitää arveluttavana sitä, että kotona hartaasti kokoonnutaan lottolähetyksen ääreen ja sitten hihkutaan, kun tulee osuma kohdalle.
Radio Suomen Ajantasassa haastatellun Mustalammen mukaan kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa kulttuuriin, mikä myös säätelee nuorten rahapelaamista ja niistä koituvia haittoja.
- Pitää muistaa se tärkeä asia, että jos perheen perinteisiin ovat kuuluneet lauantai-illan rahapelisessiot nykyisten jättipottien äärellä, niin niitä ei saa enää alle 18-vuotiaiden kanssa harrastaa. Tämä koskee kaikkea rahapelaamista.
Eivätkö lapset saa katsoa televisiota, kun lottopallot pomppivat?
- Kyllä ne tietysti katsoa voivat. Mutta voi tietysti miettiä, että siihen liittyy kovin suuria emotionaalisia kokemuksia siellä kotona, vastaa Saini Mustalampi.
Perheen viihdykkeeksi ei kelpaa rahapeli
Mustalammen mukaan jos lotolla on iso merkitys perheen arjessa, se jättää emotionaalisen jäljen.
- Itse en lähtisi rakentamaan perheen yhteistä viihdykettä rahapelien ympärille.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjesti tänään perjantaina seminaarin, jossa käsiteltiin nuorten terveystapatutkimusta. Tutkimuksen mukaan säännöllisesti rahapelaamista harrastavat nuoret kokevat tunnetason haittoja, syyllisyyttä ja häpeää. Rahapelit aiheuttavat myös vuorokausirytmin häiriintymistä.
Huomenna lauantaina arvotaan kaikkien aikojen suurin lottopotti eli 10 miljoonaa euroa.