Hyppää sisältöön

Palkitun kuolema yllätti Nobel-komitean

Nobelin lääketieteen palkinto myönnettiin maanantaina vahingossa henkilölle, joka oli kuollut vain vähän aikaisemmin. Perjantaina kuollut kanadalainen Ralph Steinman sai palkinnon yhdessä kahden muun tutkijan kanssa. Nobel-komitea pohtii nyt, mitä tehdä, sillä säännöt kieltävät kuolleen palkitsemisen. Komitean sihteeri arvioi aiemmin päätöksen pitävän.

Karoliinisen instituutin professori Hans-Gustaf Ljunggren julkistaa lääketieteen Nobel-palkinnon voittajat.
Karoliinisen instituutin professori Hans-Gustaf Ljunggren julkisti lääketieteen Nobel-palkinnon voittajat Tukholmassa 3. lokakuuta. Kuva: Leif R. Jansson / EPA

Steinman sekä kaksi muuta palkittua, luxemburgilainen Jules Hoffman ja yhdysvaltalainen Bruce Beutler ovat selvittäneet ihmisen immuunijärjestelmän keskeiset toimintaperiaatteet. Heidän tutkimustensa ansiosta on löydetty uusia keinoja ehkäistä ja hoitaa tulehduksia ja syöpiä.

Pian palkinnon saajien julkistamisen jälkeen Steinmanin työnantaja, New Yorkin Rockefellerin yliopisto kertoi, että 68-vuotias Steinman oli perjantaina kuollut haimasyöpään. Steinmanilla todettiin syöpä neljä vuotta sitten, ja yliopiston mukaan Steinmanin elinikää pidennettiin hänen itsensä kehittämällä hoidolla.

Palkitsijat eivät tienneet kuolemasta

Nobel-komitean sihteeri Göran Hansson sanoo, ettei komitea tiennyt palkinnonsaajista päättäessään, että Steinman oli kuollut. Hän toteaa, että tilanne on ainutlaatuinen, sillä Steinman kuoli vain tunteja ennen kuin päätös tehtiin.

Sääntöjen mukaan kuollutta ei voida valita Nobel-palkinnon saajaksi. Sen sijaan palkinto voidaan luovuttaa, vaikka palkittu kuolisi ennen luovutustilaisuutta.

Ruotsin radion lainaaman Hanssonin mukaan he tutkivat nyt lähipäivinä Nobel-säätiön kanssa, onko tällä käytännön seurauksia. Uutistoimisto AFP:n mukaan komitea kokoontui jo maanantaina pohtimaan, miten toimia tässä tilanteessa.

Aiemmin Hansson sanoi Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan, että uutta palkittua ei valita, mutta he tutkivat palkinnon luovuttamista käytännössä.

- Tutkimme sääntöjä. Periaatteessa kuolleita ei voida palkita, Hansson totesi.

Palkinto on suuruudeltaan kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli yli miljoona euroa.

Viime vuonna palkinnon sai koeputkihedelmöityksen kehittäjä, fysiologian tutkija Robert Edwards. 85-vuotiaan britin työ johti maailman ensimmäisen koeputkilapsen syntymään vuonna 1978.

Suosittelemme sinulle