Hyppää sisältöön

Nobel-komitea palkitsee kuolleen tutkijan

Ruotsin Nobel-komitea ei muuta päätöstään lääketieteen Nobel-palkinnosta, vaikka yksi kolmesta palkitusta oli kuollut, kun palkinnosta päätettiin. Kanadalaistutkija Ralph Steinman kuoli vain vähän ennen kuin päätös tehtiin. Nobel-palkinnon säännöt kieltävät kuolleen palkitsemisen.

Lääketieteen Nobel-palkinnon voittaneen Ralph M. Steinmanin perhe Lesley (vas.), Claudia, Adam ja Alexis Steinman puhuvat lehdistötilaisuudessa Rockefeller-yliopistossa.
Lääketieteen Nobel-palkinnon voittaneen Ralph M. Steinmanin perhe Lesley (vas.), Claudia, Adam ja Alexis Steinman puhuivat lehdistötilaisuudessa Rockefeller-yliopistossa New Yorkissa 3. lokakuuta. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Haimasyöpää sairastanut Steinman kuoli perjantaina. Palkinnosta päättänyt komitea sai tietää asiasta vasta maanantaina, kun palkinnonsaajat julkistettiin.

Nobel-säätiö piti illalla asian vuoksi hätäkokouksen. Se päätti pitää päätöksensä ennallaan, koska se oli tehty hyvässä uskossa. Säätiö toteaa, että vastaavaa ei tiettävästi ole tapahtunut Nobel-palkinnon historiassa.

Sääntöjen mukaan kuollutta ei voida valita Nobel-palkinnon saajaksi. Sen sijaan palkinto voidaan luovuttaa, jos palkittu kuolee palkinnonsaajien julkistamisen jälkeen, mutta ennen sen luovutusta.

Palkinto on suuruudeltaan kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli yli miljoona euroa. Steinmanin osuus palkinnosta menee nyt hänen kuolinpesälleen.

Lääketieteen palkinto kolmelle tutkijalle

Steinman sai Nobelin lääketieteen palkinnon yhdessä Luxemburgissa syntyneen ranskalaisen Jules Hoffmanin ja yhdysvaltalaisen Bruce Beutlerin kanssa.

He ovat selvittäneet ihmisen immuunijärjestelmän keskeiset toimintaperiaatteet. Heidän tutkimustensa ansiosta on löydetty uusia keinoja ehkäistä ja hoitaa tulehduksia ja syöpiä.

Pian palkinnon saajien julkistamisen jälkeen Steinmanin työnantaja, New Yorkin Rockefellerin yliopisto kertoi, että 68-vuotias Steinman oli perjantaina kuollut haimasyöpään.

Steinmanilla todettiin syöpä neljä vuotta sitten, ja yliopiston mukaan Steinmanin elinikää pidennettiin hänen itsensä kehittämällä hoidolla.

Suosittelemme sinulle