Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ihmisen solut esillä Turun katukuvassa

Turkulaiset voivat tällä viikolla tutustua huumattuihin ja hymyileviin soluihin. Ihmisten soluihin voi törmätä busseissa, bussipysäkeillä ja Turku Science Parkissa. Nämä niin sanotut biokuvat ovat aitoja kuvia ihmisten soluista

Heiti Paves, biokuva Generations
When Life is Art -biokuvakilpailun voittotyö: Heiti Paves, Generations. Kuva: Heiti Paves, Tallinn University of Technology
Avaa Yle-sovelluksessa

Biokuvantaminen on tähän asti tunnettu lähinnä turkulaisten ylipistojen huippuosaamisena. Nyt näitä tieteellisen tutkimuksen tuotteita on ensimmäisen kerran koottu näyttelyksi julkisiin tiloihin. Esillä ovat When Life is Art -biokuvakilpailun parhaat työt. Voittajaksi 91 osallistujan joukosta nousi virolainen Heiti Paves (Tallinn Universtity of Technology) työllään Generations eli sukupolvet.

Biokuvalla tarkoitetaan kuvaa, joka on saatu jostakin luonnon biologisesta kohteesta kuten solusta, solujen rakenteesta, kudoksesta tai kokonaisesta organismista. Kuva voi siis olla mikroskooppisen pienestä kohteesta tai vaikka ihmisen elimestä. Kuvan ottamiseksi joudutaan yleensä käyttämään jopa miljoonien eurojen arvoisia kameroita, joiden alkuperäisenä tarkoituksena on tuottaa tutkijan nähtäväksi jokin tapahtuma biologisessa kohteessa. Vaikka taiteellinen arvo ei siis ole lähtökohta, on luonnon kauneus niissä usein hätkähdyttävää.

Turku BioImaging -konsortion ja valtakunnallisen PET-keskuksen yhdessä järjestämä kilpailu on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Lisäksi kuviin voi tutustua Facebookissa.

Suosittelemme sinulle