Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Urpilainen: Budjettiesitys kaventaa tuloeroja

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan hallituksen ensi vuoden budjettiesitys kaventaa tuloeroja 0,4 prosenttiyksiköllä ja pienentää suhteellista köyhyysastetta niinikään 0,4 prosenttiyksiköllä. Luvut perustuvat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tekemiin laskelmiin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen puhumassa eduskunnassa.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen puhumassa eduskunnassa 10. lokakuuta. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Urpilaisen mukaan tähän vaikuttavat erityisesti työttömyysturvan korotus, kunnallisverotuksen perusvähennyksen korottaminen sekä osinko- ja pääomatuloverotuksen kiristäminen.

Urpilainen puhui asiasta eduskunnalle, joka on aloittanut tänään budjettiesityksen käsittelyn.

Urpilainen vastasi myös arvosteluun siitä, että hallitusohjelma perustuisi tasaveroihin. Hänen mukaansa nostettavat haitta- ja ympäristöverot eivät ole tasaveroja, koska niitä voi kiertää omilla toimillaan. Merkittävin todellinen tasavero on Urpilainen mukaan yleinen arvonlisävero, jota hallitus ei ole nostamassa.

Oppositio arvosteli erityisesti verotusta

Oppositio ei Urpilaisen perusteluja allekirjoittanut. Sekä perussuomalaiset että keskusta sanoivat pitävänsä hallituksen veropolitiikkaa epäoikeudenmukaisena ja vastustivat erityisesti polttoaineveron nostamista.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Kimmo Tiilikainen piti arvonlisäveron korottamisen vastustamista kaksinaamaisena puheena, kun samaan aikaan korotetaan muita tasaveroja lähes miljardilla eurolla.

- Nämä tasaverot kuitenkin kohtelevat kansalaisia eriarvoisemmin. Esimerkiksi polttoaineveron nosto syrjii ihmisiä, joiden ulottuvilla ei ole julkisia liikenneyhteyksiä, hän sanoi.

Keskusta esitti, että yleisten kulutustavaroiden arvonlisäveroa nostetaan ja ruoan arvonlisäveroa lasketaan yhdeksään prosenttiin.

Suosittelemme