Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kiina moukaroi ikivanhan Kashgarin maan tasalle

Muinaisen Silkkitien tärkeimpiin kulttuurikohteisiin kuuluvan Kashgarin vanhankaupungin purkutyöt etenevät vauhdilla. Kiina perustelee muiden muassa Euroopan parlamentin arvostelemaa kaupungin osittaista purkamista rakennusten huonolla kunnolla. Asukkaat uskovat, että hankkeen tavoitteena on uiguurienemmistöisen Kashgarin kiinalaistaminen.

Muinaisen Silkkitien tärkeimpiin kulttuurikohteisiin kuuluvan Kashgarin vanhan kaupungin purkutyöt etenevät. Kiina perustelee mm. Euroopan parlamentin arvostelemaa kaupungin osittaista purkamista rakennusten huonolla kunnolla. Monet asukkaista uskovat, että hankkeen tavoitteena on uiguuri- enemmistöisen Kashgarin kiinalaistaminen. Kari Ahlbergin raportti Kashgarista.
Avaa Yle-sovelluksessa

Uiguurien historiallinen keskusta, Kashgarin vanhakaupunki, ei ole enää entisensä. Purkutyöt etenevät ripeästi ja rakennuksia moukaroidaan maan tasalle tuon tuosta. Kiinan hallituksen mukaan kaupunginen purkaminen on väistämätöntä. Suuri osa kaupungin rakennuksista on surkeassa kunnossa.

- Rakennukset ovat vaarallisia asukkaille ja myös turisteille, sanoo projektijohtaja Huo Bencheng.

"Tavoitteena uiguurikulttuurin tuhoaminen"

Kashgarin asukkaat voivat halutessaan rakentaa talonsa uudestaan maanjäristyksen kestäväksi tai muuttaa hallituksen tarjoamaan kerrostaloasuntoon. Monet epäilevät kuitenkin, että hankkeen perimmäinen tavoite on uiguurikulttuurin tuhoaminen ja Kashgarin kiinalaistaminen.

- Emme halua muuttaa pois. Olemme viettäneet kaupungissa lapsuutemme vanhempienne tavoin ja haluamme asua täällä vastakin, sanoo kaupungissa asuva uiguurimies.

Monet kaupungin asukkaista ovat köyhiä eikä heillä ole varaa rakentaa taloaan uudestaan. Pakon edessä osa asukkaista joutuu muuttamaan kaupungin laidalle rakennettuun lähiöön.

Uiguurien hiljaisesta vastustuksesta huolimatta Kashgarin hanke etenee. Kaupungin pinta-alasta jäljelle on jäämässä viitisentoista prosenttia ja siitäkin osa aiotaan tehdä jonkinlaiseksi turistikohteeksi.

Suosittelemme sinulle