Hyppää sisältöön

Eurovaikuttajien vetoomus: Talousyhteistyötä tiivistettävä

Lähes sata euroalueen maiden vaikuttajaa vaatii Helsingin Sanomissa ja muissa euromaiden tiedotusvälineissä julkaistussa vetoomuksessaan rahaliittoon kuuluvien maiden talousyhteistyön tiivistämistä. Keskitetty valvonta parantaa varautumista talouskriiseihin, sanoo ministeri Jaakko Iloniemi.

Yksi vetoomuksen allekirjoittajista, veteraanidiplomaatti ja ministeri Jaakko Iloniemi sanoi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa, että yhteistyön tiivistäminen tarkoittaa parempia toimintavalmiuksia kriisin iskiessä.

- Budjettipolitiikassa ollaan tultu siihen yksinkertaiseen tulokseen, että jos ei pystytä keskitetymmin valvomaan ja ohjaamaan jäsenvaltioiden julkista taloutta, niin silloin tällaiset kriisit, joissa nyt olemme, voivat toistua, Iloniemi sanoi.

Yksi eurooppalaisten vaikuttajien ehdottama toimenpide on yhteisen budjettiviraston perustaminen. Virasto valvoisi euroalueen maiden rahankäyttöä ja keräisi yhteisiä varoja.

Euroopan päättäjille suunnatun kirjeen allekirjoitti kaikkiaan 97 vaikuttajaa, joukossa niin suursijoittaja George Soros kuin Suomen entinen presidentti Martti Ahtisaarikin. Kirje julkaistiin Helsingin Sanomissa ja muiden euroalueen maiden tiedotusvälineissä.

Suosittelemme sinulle