Hyppää sisältöön

Angry Birds ja pasianssi suomalaisten suosikkeja

Sähköisten pelien pelaaminen lisääntyy edelleen. Tätä nykyä hieman yli puolet suomalaista pelaa jotakin digitaalista peliä ainakin kerran kuukaudessa, kertoo Pelaajabarometri 2011 -kyselytutkimus.

Kuva: Yle

Käyttöliittymien painopiste on siirtynyt tietokoneelta älypuhelimen suuntaan. Niiden yleistyessä on suosituimmaksi mobiilipeliksi noussut Angry Birds aiemman ykkösen, matopelin ohi.

Kyselyn perusteella keskivertopelaaja on iältään 37-vuotias ja hänen suosikkipelinsä on tietokonepasianssi.

Peleihin käytettävä aika ei vielä kilpaile esimerkiksi television katseluun käytettävän ajan kanssa. Kun keskimääräinen suomalainen katsoo televisiota yli 20 tuntia viikossa, on yli 20 tuntia pelaavia suomalaisia vain alle neljä prosenttia.

Peli kulkee entistä useammin mukana

Tutkimuksen mukaan Suomen väestöstä 98 prosenttia pelaa jotakin peliä. Pelit sisältävät tässä laajassa mielessä digitaaliset tietokonepelit, perinteiset lauta-, kortti- ja liikunnalliset urheilupelit, kuten myös rahapelien eri muodot.

Pelikonsoleilla pelaaminen on entistä suositumpaa, samoin aktiivinen mobiilipelaaminen on kasvattanut suosiotaan. Sen sijaan Internet-selaimien kautta pelaaminen on vähentynyt kolmessa vuodessa.

Kolmen vuoden aikana on havaittu pelaamisen lisääntyneen jopa kaikkein vanhimman tutkitun ikäryhmän, 70 - 75 -vuotiaiden keskuudessa - itseasiassa tässä ryhmässä pelaaminen yleistyi kaikista eniten tutkimusjakson aikana.

Peljaajabarometri on osa Tampereen, Jyväskylän ja Turun yliopistojen yhteistä Pelikulttuurien synty Suomessa -tutkimushanketta. Yhteensä yli 3 000 suomalaista on osallistunut vuosittain toistettuun kyselytutkimukseen.

Suosittelemme sinulle