Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Chilen kaivosmiehet vapautuivat maanalaisesta vankilastaan vuosi sitten

Yli kaksi kuukautta romahtaneessa kaivoksessa vankeina olleiden 33 chileläisen kaivosmiehen pelastamisesta on kulunut tasan vuosi. Viimeisenä maanpinnalle nostettiin 13. lokakuuta 2010 kaivosmiesten johtohahmo Luis Urzúa.

Viimeinen kaivoksessa loukussa ollut kaivosmies juhlii.
Viimeinen kaivoksessa loukussa ollut kaivosmies Luis Urzúa (vas.) juhlii sen jälkeen, kun hänet oli saatu nostettua maan pinnalle 13. lokakuuta. Vieressä Chilen presidentti Sebastian Piñera. Kuva: Claudia Vega / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Heikkokuntoisen San Josén kuparikaivoksen kaksi käytävää romahti 5. elokuuta 2010 ja 33 kaivosmiestä jäi loukkuun 700 metrin syvyyteen. Kuolleeksi luullut miehet onnistuivat kiinnittämään käytäviä tutkineeseen laitteeseen lapun, jossa kertoivat olevansa elossa. Tämän jälkeen Chilen hallitus aloitti uhkarohkean ja kansainvälisen kaivoshistorian mittakaavassa ennennäkemättömän suuroperaation miesten saamiseksi takaisin maanpinnalle.

Kallioporauksiin erikoistunut yhdysvaltalainen yritys porasi romahtaneeseen kaivokseen onkalon, jota pitkin alas laskettiin nostokapseli. Kapselin avulla miehet nostettiin maanpinnalle yksi kerrallaan koko maailman seuratessa.

Huomio ei tuonut rikkautta

Onnettomuuden jälkeinen kansainvälinen mediahuomio ja suuret rahalahjoitukset ennakoivat miehille aluksi vaurasta tulevaisuutta, mutta yksikään heistä ei lopulta rikastunut.

Suurin osa loukussa olleista kaivosmiehistä asuu yhä kaivoksen lähikylissä ja on joko työtön tai ansaitsee elantonsa tilapäistöillä. Vain muutama miehistä on kyennyt palaamaan takaisin kaivostyöhön muihin kaivoksiin.

Pelastuneet ovat nostaneet Chilen valtiota vastaan yhteiskanteen, jolla kukin heistä vaatii 350 000 euron vahingonkorvausta. Kesällä kaivosmiehet möivät tarinansa elokuvaoikeudet Hollywood-tuottaja Mike Medavoylle, joka on aiemmin tehnyt muun muassa elokuvat Black Swan ja Suljettu saari.

Maailman huomion vanginneesta kaivosonnettomuudesta on ollut hyötyä muille kaivosmiehille, sillä Chilen kaivosinstituutin mukaan kuolemaan johtaneet kaivosturmat ovat vähentyneet maassa puolella onnettomuuden jälkeen. Syynä on kaivostyöläisten parantunut koulutus ja kaivosten tiukentunut valvonta.

Suosittelemme