Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Sisu-blogi: Kiipeillen maailman huipulle

Ei ollut minulle ihan tuttu laji tämä boulderointi, kun Poutalan Mika ehdotti siitä juttua. Se on siis yksi kiipeilyn muoto ja Mika käyttää sitä rentoutumis- ja osin myös harjoittelumuotona. Perusidea on se, että kiivetään kivenjärkäleitä (boulder in English, you know) ja kallioseinämiä ylös pelkillä käsi- ja jalkavoimilla. Se tarkoittaa, että lähes tulkoon sormivoimilla killutaan pystysuorilla tai jopa kaatuvilla seinillä. Kesäisin ulkona ja talvella halleissa.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikan mukana oli kiipeilymaajoukkueesta (kyllä, sellainen on olemassa) Anton Johansson. Antonin menoa täytyi kyllä todella ihailla! Pelkästään harjoittelun katsominen oli suorastaan tenhoavaa: mies hyppi sormi- ja varvasvoimin pikkuruisia puolapuita ylösalas kuin hämähäkki.

Liittoa ja maajoukkuetta tarvitaan siksi, että boulderointi on ympäri maailmaa harrastettu ja kilpailtu laji. Katsokaapa vaikka YouTubesta boulderointia!

Tapahtumat on samaa sorttia kuin skate-, street- tai snoukkahäppeningit. Mikalla ei ihan vielä keskivartalon voima riittänyt maajoukkuetason Antoniin verrattuna, mutta molemmilla on tavoite sama: kivuta maailman huipulle.

Mikaelan nuija

Jopa maailman parhaat urheilijat valittavat ettei heitä kuunnella, kun eri lajien päätöksiä tehdään komiteoissa ja kabineteissa. Lajiliittojen pomoja syytetään sekä kansallisesti että kansainvälisesti usein toimintatapojen sanelemisesta urheilijan parhaan kustannuksella.

Juuri tämän takia lajissa kuin lajissa on jo vuosia ollut urheilijakomissioita, joiden ainakin teoriassa pitäisi taata itse esiintyjien ääni päätöksenteossa. Käytännössä näiden komissioiden vaikutusvalta on hyvin vaihteleva, mutta yksi asia on varma: urheilijakomission jäsenet itse ansaitsevat tai menettävät arvovaltansa. Komissioiden omasta aktiivisuudesta on kiinni ovatko he todella osa lajien demokratiaa vai kumileimaisin jolla todelliset päättäjät oikeuttavat päätöksen kuin päätöksen.

Sisulla on sikäli onnekas asema, että yksi toimittajistamme Mikaela Ingberg on Euroopan Yleisurheiluliiton European Athleticsin urheilijakomission puheenjohtaja.

Komissiolla oli kokous kotoisen Suomi-Ruotsi -ottelun yhteydessä Helsingissä ja me käytimme tilaisuutta hyväksemme. Katso sunnuntaina 16.10 (tai myöhemmin Areenasta) mitä esimerkiksi olympiavoittajat Carolina Klüft ja Erki Nool tai lajiliittojen kotimaiset ja kansainväliset nokkamiehet Mikaelan työn jäljestä tuumivat.

Lisäksi Sisun Hyvä seura -finalistien esittelyssä Vehkalahden Veikot, josta lisää ensi viikon alussa kun olette seuraan ensin tutustuneet ohjelmassamme...

Riku Riihilahti

Suosittelemme