Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Aamun lehdet

Tiistain lehdet käsittelevät terveyttä, Suomen mainetta ja euroviikkoa.

sanomalehdessä näkyviä sitaatteja
Avaa Yle-sovelluksessa

Tunnelma Brysselissä on kuin Samuel Beckettin näytelmässä Godota odottaessa. Huomenna hän tulee, tuntuvat kaikki ajattelevan, kirjoittaa Päivi Isotalus

Aamulehden Ylänurkka-palstalla.

Viikonloppuna pidettävää EU:n huippukokousta odotetaan Isotaluksen mukaan kuin maailmanloppua tai maailmankaikkeuden alkuräjähdystä – riippuen siitä, onko pessimisti vai optimisti. Hän arvelee, että loppuviikoksi on paljon sähinää tiedossa.

EU:n päämiehet kokoavat sunnuntaina edellispäivien palaset ”kokonaisvaltaiseksi paketiksi”, jonka tarkoitus on taltuttaa velkakriisi kertaheitolla. Päivi Isotalus esittää kolumnissaan paketin sisällöstä lahjatoiveen: mieluummin yksi iso ja kova paketti kuin useita pieniä ja pehmeitä.

Palvelut paremmiksi uusilla ideoilla

Ilkka kirjoittaa sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamisesta. Lehden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut tosissaan hallitusohjelman lupauksen kansalaisten osallisuuden lisäämisestä ja terveysongelmien vähentämisestä.

Kansalaisilta odotetaan ministeriön verkkosivuilla ensi viikon perjantaihin saakka ideoita hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kehittämiseksi.

Lehti arvioi, että aktiivinen kansalaisuus joutuu koetukselle kysymyksissä, kuinka palveluja pitäisi kehittää. Verkkokyselyn haitaksi lehti näkee sen, että kysely ei kohtaa heikoimmassa asemassa olevia. Syrjäytymiskierteessä tuskin eksyy ministeriön verkkosivuille neuvoja antamaan.

Ilkka pohtii, että ministeriön pitäisi ehkä järjestää kysely myös siitä, mistä saadaan rahat kaiken hyvän toteuttamiseen. Rahan puutteestahan monissa ongelmissa on hyvin pitkälle kysymys, lehti huomauttaa.

Terveys kytköksissä varallisuuteen

Salon Seudun Sanomat pohdiskelee pääkirjoituksessaan rikkaiden ja köyhien terveyttä. Jos yhteiskuntaluokkiin jakautumista mitataan terveyserojen perusteella, Suomi näyttää lehden mukaan edelleen luokkayhteiskunnalta.

Lehti viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitykseen, jonka mukaan suurituloiset suomalaiset ovat edelleen terveempiä ja elävät pidempään kuin pienituloiset.

Salon Seudun Sanomat kirjoittaa, että julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on tarkoitettu kaikille, mutta sen käyttö etenkin terveyskeskuksissa painottuu pienituloisten puolelle. Valtaosa töissä olevista kansalaisista käyttää työterveyshuoltoa. Kolmas terveyspalvelujen muoto koostuu yksityislääkäreistä ja lääkäriasemista.

Lehden mukaan THL on aiheellisesti huolissaan yhteiskuntaluokkien eroista, semminkin kun OECD-maiden tilastoista nähdään Suomen kuuluvan epäkunniakkaasti maaryhmän kärkeen.

Salon Seudun Sanomien mielestä asiaa on tarkasteltava järjestelmien lisäksi myös yksilön näkökulmasta. Perimmältään vastuu terveydentilasta kuuluu jokaiselle itselleen. Kaikki eivät pidä silmällä omaa terveyttään.

Hyvämaineinen Suomi kokouspaikkana

Keskisuomalaisen mielestä Suomen tärkeää poliittista pääomaa on hyvä maine. Suomessa järjestetään ensi vuonna YK:n konferenssi joukkotuhoaseettoman vyöhykkeen perustamiseksi Lähi-itään.

Kokoushanke on ajankohtainen, sillä Israelin ja Iranin jännite on räjähdysherkkä ja arabikevät on lisännyt epätietoisuutta monen alueen maan tulevasta poliittisesta suunnasta.

Monenkeskiset neuvottelut alueen rauhoittamisesta ovat lehden mielestä enemmän kuin tarpeen.

Keskisuomalainen arvioi, että Suomi on ollut jo pitkään hyödyllisiä rauhanvälityspalveluksia tuottava maa. Työssä ovat kunnostautuneet niin Suomen valtio, kansainvälisissä tehtävissä palvelleet suomalaiset diplomaatit kuin monet kansalaisjärjestötkin.

Lähi-itä-kokoukselta on Keskisuomalaisen mielestä kuitenkaan turha odottaa suuria läpimurtoja. Onnistuminen ei ole ainakaan isännästä kiinni, lehti arvelee.

Suosittelemme