Hyppää sisältöön

Kierrätystavara taipuu koruksi

Koruseppä Matti Mattssonin käsissä melkein mistä tahansa materiaalista syntyy koru. Hän antaa uuden elämän esineelle tai materiaalille, jota joku toinen ei enää tarvitse, mutta ei ole raaskinut heittää pois. Mattssonin koruja ja tarve-esineitä on nähtävänä ympäri maailmaa.

Kuva: YLE / Heidi Törnroos

Mattssonin korupajaan voi kuka tahansa tulla kuuntelemaan työnääniä, sillä paja toimii myös myymälänä. Tekemisen meininki näkyy ja kuuluu.

- Erityisesti lapsille tämä on mukava, koska he näkevät miten korut valmistuvat. Tänne myös tulee päivittäin materiaalia, joita muokataan ja ideoidaan uusia töitä, sanoo Mattsson.

Kiireettömyyden arvostusta

Matti Mattsson onkin kuuluisa kierrätyksestään. Korupajan seinällä on kello, joka on vanha kattilankansi. Sekuntien kulumista osoittaa sulka.

- Yksi rouva sanoi, että tämä on ensimmäinen kello, joka ei aiheuta stressiä. Se sulka jotenkin luo pehmeämmän ajankulun. Näitä menee paljon tuliaisiksi, kertoo Matti Mattsson.

Kiireettömyys on Matti Mattssonille merkittävä asia. Yhdysvalloissa viisi vuotta viettänyt Mattsson sai kuulla paikallisilta, että hänen työskentelynsä näyttää siltä, kuin hänellä olisi kaikki maailman aika käytettävissään.

- En näe tätä kiireettömyyttä itse, mutta olen siitä kyllä monta kertaa kuullut. Tekeminen synnyttää minulle sellaisen tunnelman. Käsityövälineistä ja työhuoneesta syntyy jännä fiilis. Hidas tekijä onkin nopea. Jos tekee hätäisesti, joutuu tekemään sen saman työn kohta uudestaan, perustelee Matti Mattsson omaa hitauttaan.

Vanhoja nauloja suoristamalla kultasepäksi

Matti Mattsson on valmistunut kultasepäksi Lahdesta. Uraa on takana jo yli 30 vuotta. Ensimmäisen oman pajan hän perusti jo opiskeluaikana vuonna 1972. Kierrätysmateriaalien käyttö on peräisin lapsuudesta.

- Lapsena jouduttiin purkamaan vanhoja taloja. Niistä otettiin kaikki vanhat tiilet ja laudat ja naulat talteen. Uskon, että se minun korujen tekeminen on lähtenyt siitä, kun vasaran kanssa oioin niitä vanhoja nauloja, arvelee Mattsson.

Tämän saman tarinan hän kertoi luennollaan Yhdysvalloissa. Sikäläinen professori kertoi tehneensä samaa ja ymmärtävänsä mistä Mattsson puhuu, mutta arveli etteivät opiskelijat tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Kysytty tekijä ulkomailla

Parhaillaan Mattsson on pakkaamassa korulähetystä Saksaan messuille. Suomalaiset ovat Saksassa hyvässä maineessa. Paras palaute on, kun joku toinen tekijä tulee ostamaan omaa tuotetta

- Saksaan on hyvä mennä, koska siellä on sama muotomaailma kuin meillä. Sillä ei kuitenkaan ole juuri tämän tyyppistä tekemistä, joten siitä on syntynyt sellainen oviaukko Saksaan, kertoo koruseppä Matti Mattsson.

Mattsson sanoo olevansa käsityöläinen, joka tekee käyttöesineitä. Hän ei kutsu itseään taiteilijaksi vaan sanoo olevansa palveluammatissa toimiva koruseppä. Hänen kädenjälkensä on nähtävänä mm. Kuopiossa kahvila Kanelin kyltissä.

Suosittelemme sinulle