Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lihantuonti kaksinkertaistunut - eniten tuodaan Saksasta ja Puolasta

Hiukan alle viidesosa Suomessa syödystä lihasta tulee ulkomailta. Joka neljäs tuontikilo tulee Saksasta. Seuraavaksi eniten lihaa ostetaan yllättäen Puolasta. Yksi tunnetuimmista tuontimaista, Brasilia, on pudonnut tuontitilastossa viidennelle sijalle.

Lihapaloja kaupan lihatiskillä.
Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Lihantuonti on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alkuvuosista. Viime vuonna tuoretta tai pakastettua lihaa tuotiin runsaat 41 miljoonaa kiloa. Tämän vuoden tammi-heinäkuussa tuonti väheni muutaman prosentin viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, ilmenee tullin tilastoista.

Lähes 40 prosenttia tuonnista on tänä vuonna ollut sianlihaa. Näin siitä huolimatta, että Suomessa tuotetaan sianlihaa reilusti yli tarpeen ja sitä viedään runsaasti ulkomaille. Jotkut tuojat perustelevat tuontia fileiden tarpeella, mutta esimerkiksi HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leija sanoo, ettei saatavuus ole syy. Kyse on hinnasta:

- Suomalaisen sianlihan hintataso on niiden mielestä, jotka sitä tuovat, liian kallis. Saksasta tuodaan halvemmalla, Leija arvioi.

Kuka tuo Puolasta?

Toiseksi eniten lihaa - lähinnä nautaa - tuodaan Puolasta. Heinäkuun loppuun mennessä Puolasta oli tuotu 3,5 miljoonaa kiloa lihaa, mutta ainakaan suuret lihatalot eivät tunnu tietävän, kuka sitä tänne rahtaa.

HKScania tarjotaan tuojaksi, koska sillä on omia teurastamoja Puolassa. Toimitusjohtaja Jari Leijan mukaan HK:n osuus Puolan-tuonnista on vain pienehkö.

- Joku haluaa varmaan hämmentää sitä tilannetta. Me tuodaan viikossa 10 000 kiloa naudanlihaa, koska oman kotimaisen naudanlihan hankinta ei riitä. Että kyllä käytännössä sitä naudanlihaa tuo joku muu.

Tänä vuonna tuonti monista maista on hieman pienentynyt, mutta Hollannista on rahdattu lihaa yhä enemmän. Tuonti sieltä on kasvanut lähes 40 prosenttia. Hollannista on tuotu miljoonia kiloja etenkin sian- ja lampaanlihaa. Kaikki jostakin EU-maasta tuoduksi tilastoitu liha ei välttämättä ole kyseisessä maassa tuotettua.

Lihakontteja seilaa maailman joka kolkalta

Tuonti Brasiliasta on pienentynyt EU:n sille asettamien vaatimusten ja kiristyneen valvonnan takia. Suurin tuoja EU:n ulkopuolisista maista on PNM Pan Nordic Meat Ltd . Se tuo kaikista maanosista lihaa yhteensä 4-5 miljoonaa kiloa vuodessa. Yli 20 vuotta alalla toiminut toimitusjohtaja Gustaf Salmelin kertoo, että aluksi tuontiliha meni laivoille ja ravintoloille, nyt melko tasan kolmelle eri taholle, ravintoloille, kaupalle ja teollisuudelle.

PNM Pan Nordic Meat ostaa myös spottieriä Euroopasta. Toimitusjohtaja Salmelinin mukaan Euroopan lihamarkkinoilla liikkuu monenlaista yrittäjää. Salmelinin mukaan arviolta vain viisi prosenttia tarjoajista on sellaisia, jotka täyttävät hänen johtamansa yrityksen vaatimukset.

Toimitusjohtaja Salmelin uskoo, että lihantuonti Suomeen kasvaa tulevaisuudessa, sillä tuonnin osuus kulutuksesta on eurooppalaisittain pieni. Ruotsissa naudanlihan omavaraisuus on enää noin puolet.

Valvonta etsii salmonellaa

EU:n ulkopuolelta tulevat lihaerät tarkastetaan rajalla. Kansallinen päätavoite on estää salmonellan kulkeutumista Suomeen. Sisämarkkinoilta tulevaa lihaa valvovat Evira ja kunnat pistokokein. Tänä vuonna salmonellaa on löydetty kymmenkunta kertaa.

Suosittelemme sinulle