Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tutkimus: Herkkusuut ovat mukavia ihmisiä

Makealle ruualle persot ihmiset ovat miellyttäviä, väittää yhdysvaltalainen tutkimus. Tutkimuksen mukaan makumieltymyksillä ja luonteenlaadulla näyttäisi olevan yhdistävä tekijä.

Suklaakonvehtirasia.
Kuva: Henrik Schmidt / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan makeista ruuista pitäminen voi merkitä sitä, että ihminen on mukava ja avulias. Herkuista pitävä ei kuitenkaan ole välttämättä ulospäin suuntautunut tai neuroottinen.

- On silmiinpistävää, että avuliaita ja ystävällisiä ihmisiä pidetään ihanina, sillä makumieltymyksillä ja persoonallisuudella tai käyttäytymisellä näyttäisi olevan jotain yhteistä, sanoo psykologian professori Brian Meiers Gettyburgin korkeakoulusta.

Gettyburgin korkeakoulu sekä St. Xavierin ja Pohjois-Dakotan yliopistot tekivät viisi tutkimusta, joihin osallistui yli 500 ihmistä. Osallistujille näytettiin kuvia ihmisten peruskasvonilmeistä, mutta kuvien alareunaan oli laitettu kommentteja, joissa saatettiin kertoa esimerkiksi kyseisen ihmisen mieltymyksestä suklaaseen.

- Tutkimukseen osallistuneet arvioivat makeisiin yhdistetyt ihmiset hyvin miellyttäviksi, Meiers sanoo.

Tutkimusten perusteella ihmiset, jotka söivät mielummin palan suklaata kuin jotain ei-makeaa ruokaa, olivat myös todennäköisemmin mukana vapaaehtoistyössä ja auttoivat avun tarpeessa olevia ihmisiä.

Tutkimus on julkaistu Personality Social Psychology -lehdessä.

Suosittelemme