Hyppää sisältöön

Naisten palkanmaksu päättyy tältä vuodelta tänään

Tilastojen mukaan Suomessa naiset ansaitsevat keskimäärin 18 prosenttia vähemmän kuin miehet. Vuosipalkaksi muutettuna tämä naisen 82-prosenttinen palkka on maksettu tältä vuodelta tänään. Aamu-TV:ssä vierailleet asiantuntijat pelkäävät, että naisten ja miesten palkkaerot voivat tulevaisuudessa jopa kasvaa.

Outi Viitamaa-Tervonen (vas.) ja Anja Lahemaa
Naisen euron sanotaan olevan miehen euro 18 senttiä. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on laskenut, että tämä palkkaero huomioiden naiset tekevät loppuvuoden töitä ilmaiseksi. Aamu-tv:ssä vierailivat Outi Viitamaa-Tervonen STM:stä ja Anja Lahermaa STTK:sta.

Hallitusohjelmaan on samapalkkaisuusohjelman tavoitteeksi kirjattu naisten ja miesten palkkaeron kaventaminen 18 prosentista korkeintaan 15 prosenttiin. STTK:n lakimies Anja Lahermaa ei usko vaikeiden talousnäkymien edessä tavoitteen toteutumiseen.

- Palkkaerot ovat kaventuneet äärimmäisen hitaasti, eikä ole takeita siitä, että kaventuminen jatkuu. Se voi myös pysähtyä ja palkkaerot voivat kääntyä kasvuun, Anja Lahermaa sanoo.

Palkkaerojen kuromisessa Suomi on onnistunut huonommin kuin muut Euroopan maat keskimäärin. Euroopassa naisten ja miesten palkkaerot ovat keskimäärin 17,5 prosenttia. Suomessa vastaava luku on 18.

- Monissa muissa tasa-arvokysymyksissä loistava Suomi on palkkakerojen suhteen häpeäpilkku, sanoo hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelmaa ajava Sosiaali- ja terveysministeriön projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen.

Naisten työtä ei edelleenkään arvosteta

Tervosen mukaan syitä palkkaeroihin on useita.

- Naisia on vähemmän johtopaikoilla ja lasten hoivavastuu perheissä jakautuu epätasaisesti. Myös alojen sisällä naiset työskentelevät tehtävissä, jotka ovat alhaisemmin palkattuja kuin miesten. Naisten työtä arvostetaan vähemmän, Outi Viitamaa-Tervonen listaa.

Ongelma on STTK:n Anja Lahermaan mukaan niin syväänjuurtunut, että sitä on vaikea muuttaa.

- Tämä vaatii maan hallituksen, työmarkkinakeskusjärjestöjen, ammattiliittojen ja työpaikkatason vastuullisten työnantajien yhteistyötä. Ja tietenkin rahaa, Lahermaa sanoo.

- Yksi asia, mikä myös vaikuttaa tähän samapalkkaisuussopimuksen edistämiseen on, että raamisopimuksessa on isille kohdennettu lisää isyysvapaata. Samapalkkaisuusohjelmassa halutaan vaikuttaa myös siihen, että naiset eivät hakeutuisi tyypillisille naisten aloille, hän jatkaa.

Suosittelemme sinulle