Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vanhat markat kiireellä pankkiin

Vanhojen markkojen vaihtamisella euroiksi alkaa olla kiire. Suomen Pankki lunastaa markkoja helmikuun loppuun asti. Omilla teillään on yhä yli 1,5 miljardia markkaa.

20, 50, 100, 500 ja 1000 Suomen markan seteleitä vuodelta 2001.
Kuva: Arja Lento
Avaa Yle-sovelluksessa

Nyt täytyy jo pitää kiirettä, jos haluaa markoistaan eroon. Aikaa sodanjälkeisten seteleiden ja viimeisen markkasarjan kolikoiden vaihtamiseen on helmikuun loppuun saakka. Ruuhkien välttämiseksi rahat kannattaa palauttaa jo tämän vuoden puolella

Paras paikka markkojen vaihtoon on pankkikonttori, jossa saa käteispalvelua. Vaihtaa voi myös Suomen Pankissa, postitse tai paikan päällä.

Sukanvarteen vai numismaatikolle

Suomen Pankin mukaan yli puolitoista miljardia markkaa on yhä piilossa kansalaisten tyynyjen alla ja suurin osa summasta jäänee teille tietymättömille.

Pitkän linjan raha-kauppias Christian von Schanz Rahaliike Holmastosta muistuttaa, että jotkin harvinaiset markkayksilöt kannattaa myydä ennemmin keräilijälle kuin pankille.

Korkea keräilyarvo voi koskea esimerkiksi suuriarvoisia seteleitä . Mitä vanhempi seteli sen suurempi arvo.

Pois kerättyjen markkojen perään turha haikailla

Kymmenen vuotta sitten Suomen Pankissa oli alkamassa valtava rahanvaihto-operaatio. 18 miljardia markkaa piti vaihtaa uudeksi EU-valuutaksi.

- Vaikka se logistisesti oli kovin vaativa operaatio, se sujui hyvin ja vuoden 2002 aikana saatiin 90 prosenttia kaikista markoista vaihdettua euroiksi, muistelee Suomen Pankin maksuvälineosaston osastopäällikkö Mauri Lehtinen.

Pian vietetään käteiseuron kymmenvuotissyntymäpäiviä, vaikka euroalueen tunnelma on synkkä. Vanhoja markkoja ei kuitenkaan kannata kaivata takaisin. Markkakolikot on sulatettu ja setelit poltettu energiaksi.

Suosittelemme