Hyppää sisältöön

Miten rastia lomake, kun ei ole nainen eikä mies?

Australiassa transsukupuoliset henkilöt voivat halutessaan valita passiinsa sukupuolimerkinnän kohdalle kirjaimen x. Suomessa ihmisten sijoittamista kolmeen eri kategoriaan ei nähdä vain positiivisena asiana.

Lomake, jossa rastitettavana kohta nainen/mies.
Kuva: Leila Oksa / Yle

Australiassa transsukupuoliset ihmiset ovat syyskuusta asti voineet valita passiinsa kirjaimen x sen sijaan, että heidät luokiteltaisiin mieheksi tai naiseksi. Päätös tehtiin, koska transihmisten matkustaminen osoittautui toisinaan vaikeaksi. Ihmisiä saatettiin pidättää, kun sukupuolimerkintä passissa ei vastannut sitä, miltä he näyttivät.

Suomen Transtukipisteen yhteisötyöntekijä Sami Suhonen ei ole kuullut, että suomalaiset olisivat matkoillaan joutuneet pahoihin ongelmiin. Monet sukupuolivähemmistöön kuuluvat rajaavat kuitenkin tietyt maat matkakohteistaan pois.

- Jos ei näytä siltä, miltä juridinen sukupuoli väittää, viranomaiset ja tullivirkailijat voivat olla ihmeissään. Eivät ihmiset joka puolella maailmaa, tai edes Suomessa, ole niin tietoisia sukupuolivähemmistöistä, Sami Suhonen kertoo.

- Jotkut ovat olleet huolestuneita, miten se vaikuttaa matkusteluun, kun selvästi on nainen, mutta passissa lukee mies.

X-merkinnästä ehkä huonoa kohtelua

Australiassa uudistus otettiin ilolla vastaan. Suomessa mahdollisuus x-sukupuolimerkintään jakaa kuitenkin mielipiteet. Jos uudistus jäisi vain pienen yhteisön keskuuteen, se saattaisi toimia leimaavana. Suomen Transtukipisteessä nostetaan esiin myös pelko siitä, että x-merkinnästä tulisi lopulta pakollinen kaikille sukupuolivähemmistöille.

- X saattaa joissain paikoissa altistaa epäasiallisille kohtaamisille esimerkiksi rajaviranomaisten kanssa. X:n pitäisi olla vapaaehtoinen, että sillä voisi olla hyviä vaikutuksia, yhteisötyöntekijä Sami Suhonen sanoo.

Olisiko x-merkinnän rantautuminen Suomeen sitten edes mahdollista? Kysymys on vaikea, koska Suomessa sukupuolivähemmistöjä koskevat asiat aiheuttavat viranomaisten keskuudessa hämmennystä ja vastausvuoro siirretään sujuvasti virastolta toiselle.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mukaan kysymys on kuitenkin ajankohtainen.

- Parhaillaan ollaan tekemässä peruskartoitusta siitä, missä tilanteissa he kokevat joutuvansa selkeästi muita ihmisiä huonompaan asemaan. Pyrkimys on vuodenvaihteeseen mennessä saada jonkinlainen näkemys siitä, mitkä ovat kaikkein polttavimmat ongelmat.

Suosittelemme sinulle