Hyppää sisältöön

Tenniksessä suuri salaliitto?

Tennistä seuraavat ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota viime vuosina siihen, kuinka Roger Federer ja Novak Djokovic sekä toisaalta Rafael Nadal ja Andy Murray on jatkuvasti arvottu Grand Slam -turnauksissa samalle puolelle kaaviota. Nyt asiasta on tehty myös tutkimusta, joka osoittaa, että todennäköisyys toteutuneille tuloksille lähentelee lottovoiton todennäköisyyttä.

Kuva: EPA

Juristi ja urheiluoikeuden sekä Eurooppa-oikeuden tutkija, tennisfani Katarina Pijetlovic on tutkinut asiaa vuosilta 2008-2011.

Tennisturnauksissa ykkössijoitettu sijoitetaan kaavion ylimmäiseksi ja kakkossijoitettu alimmaiseksi. Tämän jälkeen kolmonen ja nelonen arvotaan sattumanvaraisesti niin, että toinen on kaavion yläosassa ja toinen alaosassa. He kohtaavat ykkösen ja kakkosen välierissä, jos kaikki etenivät sinne asti.

Federer, Nadal, Djokovic ja Murray ovat pääsääntöisesti pitäneet hallussaan neljää kärkisijaa vuosina 2008-2011. Pijetlovic tarkastelee Australian avoimia, Wimbledonia ja US Openia tällä ajanjaksolla. Ranskan avoimet jää tutkimuksen ulkopuolelle, koska siellä vastaava ilmiö ei ole toteutunut. Mutta muissa Grand Slam -turnauksissa Federer ja Djokovic ovat joka kerta, kaikkiaan 12 kertaa, olleet samalla puolella kaaviota. Samoin Nadal ja Murray. Pelaajien sijoitukset ovat vaihdelleet, mutta lopputulos on aina ollut sama.

Viisi kertaa 12:sta Murray ei ollut neljän joukossa, jolloin Djokovicin paikka kaaviossa ei määrännyt Murrayn paikkaa. Pijetlovic toteaa, että todennäköisyys toteutuneille arvontatuloksille on 1/131 072. Hän toteaa, että turnausjärjestäjien, sponsorien ja fanien toiveena ovat olleet Federerin ja Nadalin väliset finaalit. Pijetlovic osoittaa keskinäisten otteluiden perusteella, että Murray on Federerille vaikeampi vastustaja ja Djokovic Nadalille.

Viime aikoina on kohistu myös tv-kanava ESPN:n tutkimuksesta, jonka mukaan ykköseksi ja kakkoseksi sijoitetut pelaajat ovat saaneet US Openissa viimeisen kymmenen vuoden aikana mahdollisimman helpot vastustajat ensimmäiselle kierrokselle, vaikka vastustajat arvotaan kaikista sijoittamattomista pelaajista. On väitetty, että tällä halutaan varmistaa kärkipelaajien eteneminen jatkoon. Tätä ilmiötä ei ole esiintynyt muissa Grand Slam -turnauksissa.

Pijetlovicin mukaan yhteinen todennäköisyys molemmille ilmiöille on 1/32 miljardiin. Hänen mukaansa tämä viittaa vahvasti arvontatulosten järjestämiseen Kansainvälisen Tennisliiton ITF:n ja Grand Slam -turnausten järjestäjien taholta.

Tarkempia tietoja asiasta tutkijan Facebook-sivuilta (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle