Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Saab päätymässä kiinalaisomistukseen

Ruotsalainen autonvalmistaja Saab on päätymässä kiinalaisomistukseen. Kiinalaisyritykset Pang Da ja Youngman ovat tehneet aiesopimuksen Saabin ostamisesta nykyiseltä pääomistajalta, hollantilaisen Victor Mullerin hallitsemalta omistajayhtiöltä Swedish Automobilelta.

Kuva: Saab Media
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinalaiset aikovat maksaa pahasti velkaantuneesta Saabista sata miljoonaa euroa.

Saabin yrityssaneerauksesta vastaava asianajaja on ilmoittanut vetävänsä takaisin anomuksensa yrityssaneerauksen keskeyttämisestä.

Aiesopimus on voimassa marraskuun puoliväliin. Kaupan läpiviemiseen liittyy kuitenkin useita mutkia – siihen tarvitaan muun muassa kiinalaisviranomaisten hyväksyntä ja myös Saabin entisen omistajan General Motorsin siunaus. Saabin nykyiset mallit perustuvat GM:n tekniikkaan. GM:n kerrotaan aiemmin vastustaneen Saabin myyntiä kiinalaisille, koska se ei halua, että kiinalaiset pääsevät käsiksi yhtiön käyttämään tekniikkaan.

Kaupalle tarvitaan myös Ruotsin hallituksen hyväksyntä – hallituksen kerrotaan suhtautuvan myönteisesti ratkaisuun. Myös Saabin ammattiliitot ovat reagoineet varovaisen myönteisesti uutiseen.

Suosittelemme