Hyppää sisältöön

Arhinmäki vaatii rikkaille solidaarisuusveroa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki vaatii Talouselämä-lehdessä Suomeen suurituloisille erikseen "solidaarisuusveroa." Uusi vero olisi progressiivinen ja rikkaille perustettaisiin myös korkeampi tuloveroluokka.

Kuva: paavoarhinmaki.fi

Arhinmäki haluaa avata keskustelun hallituksen vaikenemasta aiheesta: lisäsäästöistä ja talouden sopeuttamisesta. Hän katsoo, että talouskasvun hyytyessä julkista taloutta pitää tasapainottaa verotuksella.

Arhinmäki hoitaisi osan tasapainottamisesta uudella solidaarisuusverolla, joka olisi omaisuuden määrän mukaan kiristyvä. Uuden veron pitäisi tuottaa valtiolle selvästi enemmän kuin vuonna 2006 poistetun varallisuusveron, jolla kerättiin noin 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisäksi otettaisiin käyttöön isotuloisten lisävero, joka olisi uusi korkeampi luokka tuloveroasteikossa.

- Ne, joilla on isommat tulot ja omaisuutta, osallistuisivat enemmän tässä taloudellisessa tilanteessa julkisen talouden sopeuttamiseen. Arhinmäki perustelee ehdotustaan Talouselämässä.

Aiemmin varallisuusveroa perittiin yksityishenkilöiltä 0,8 prosenttia yli 250 000 euron netto-omaisuudesta. Yritykset ja yhteisöt maksoivat prosentin verran.

Solidaarisuusvero ja "Wahlroos"-vero sama asia

Paavo Arhinmäki on vaatimuksissaan samoilla linjoilla kuin perussuomalaiset, jotka ehdottivat varjobudjetissaan "Wahlroos"-veroa hyvätuloisille.

Perussuomalaiset perustaisivat uuden tuloveroluokan vähintään 100 000 euroa vuodessa ansaitseville. Näitä "Wahlroos-verollisia" on tällä hetkellä vajaat 35 000.

Puolueen ehdottama veroporras olisi 36 prosenttia. Tällä hetkellä valtion ylin tuloveroluokka on parikymmentä prosenttia. Kun summaan lisätään kunnallisvero ja eläkemaksut, hyväpalkkaiset maksavat bruttotuloistaan yhteiskunnalle nykyisin lähes 40 prosenttia.

Huomattava osa isotuloisimmista on kuitenkin hankkiutunut alhaisemman pääomaverotuksen piiriin. Pääomatuloista verotetaan kaikilta 28 prosenttia.

Suosittelemme sinulle