Hyppää sisältöön

Asiakas kompuroi Picassoon ja meklari iski kyynärpäällä

Saksan Dortmundissa sattunut puuveistoksen pilaaminen siivoamalla on yksi erikoisimmista taidetuhoista kautta aikojen. Taiteilijoiden kovaonnisin on kuitenkin huippumaalari Pablo Picasso. Kuuluisimmassa tapauksessa huutokaupan meklari iski kyynärpäällään 139 miljoonan dollarin maalauksen rikki.

Steve Wynn
Kuva: Alex Hofford / EPA

Tapaus sattui Christie's-huutokaupassa lokakuussa 2006. Meklarina toiminut miljardööri Steve Wynn oli niin syventynyt Picasson Le Reve –taulun huudatuksesta, että huitaisi kyynärpäällään reiän keskellä taulua. Vuonna 1932 maalattu taulu oli vaihtamassa omistajaa ennätyshintaan, mutta sijoittaja Steve Cohen luopui ostoaikeistaan vahingon satuttua.

Picasson The Actor -taulu joutui puolestaan koville tammikuussa 2010. Tuolloin New Yorkin Metropolitan Museum of Artsissa vierailulla ollut nainen menetti tasapainonsa sillä seurauksella, että 1900-luvun alussa valmistuneeseen teokseen tuli 15 senttimetrin reikä. Myös tämä teos arvioitiin vähintään 130 miljoonan dollarin arvoiseksi.

Kuningattaren ikkuna jumitti

Vuonna 2004 tapahtui lontoolaiselle poliisille työtapaturma St. Jamesin palatsissa. Konstaapeli yritti sulkea palatsin ikkunaa nousemalla tuolille. Epäonnekseen hän putosi ja repi samalla seinältä maalari G. Morleyn 1800-luvun teoksen kuningatar Elisabet II:n kokoelmista.

Sattuu vahinkoja myös itse taidepiireissä. Kesällä 2011 haluttiin Englannin Bristolissa muslimien kulttuurikeskuksen avajaisista ikimuistoiset. Talon julkisivussa ollut töherrys kuitenkin häiritsi kulttuurikeskuksen johtajia ja se maalattiin piiloon. Töherrys osoittautui kuuluisen graffititaitelija ja kulttihahmo Banksyn teokseksi.

Saksassa sattui Dortmundin viimeisintä siivoustapahtumaa vastaava taidetuho vuonna 1973. Tuolloin kaksi Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen naista tuhosi Joseph Beysin tilateoksen ”Badewanne” eli kylpyamme. Puolue oli vuokrannut juhlia varten linnan Leverkusenin läheltä. Naiset löysivät käytävältä patinoituneen ammeen, puhdistavat sen ja pesivät siinä sen jälkeen astiat.

Suosittelemme sinulle