Hyppää sisältöön

Varattujen deittipalvelu: Uskottomia Suomessa enemmän kuin muualla

Netin deittipalvelujen kävijämäärät kasvavat ja samalla tarjonta lisääntyy. Paitsi huomiota myös närkästystä on herättänyt varatuille suunnattu nettitreffisivusto, joka ei paheksu salasuhteita.

Kuva: YLE Uutisgrafiikka

Suomeen syyskuussa rantautunut, naimisissa oleville ja varatuille suunnattu treffisivusto on saanut heti paljon suosiota. Avaamisen jälkeen palveluun kirjautui 10 000 suomalaismiestä ja 500 naista. Nyt suomalaisia deittiprofiilin käyttäjiä on jo yli 25 000.

Sivuston norjalaisen perustajan Sigurd Verdalin mukaan pohjoismaissa käyttäjiä on kaikkiaan 670 000. Verdalin mukaan iso osa ihmisistä on siirtymässä tavallisesta yökerhodeittailusta nettiin.

- Ihmiset voivat olla turvallisesti kotona, mennä nettiin, flirtata vähän ja tuntea jännitystä. Heidän ei tarvitse mennä yökerhoon ja tehdä virhettä, kun ovat päihtyneitä, Verdal sanoo.

Norjalaisfirma perustaa liikeideansa oman markkinatutkimuksensa avulla saatuun tilastotietoon. Sen mukaan uskottomia löytyy Suomesta suhteellisesti vielä enemmän kuin muista Pohjoismaista.

- 60–70 prosenttia ihmisistä on jo uskottomia. Tätä tapahtuu yhteisöpalveluissa, sinkuille suunnatuilla treffisivustoilla ja ulkona joka lauantai. Meidän saittimme on vaihtoehto, avoin ja rehellinen. Me emme piilottele.

Väestöliitto: Pettäminen ei ole yleistynyt

Nettideittailun suosio kasvaa, mutta Väestöliiton perhekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan pettäminen ei kuitenkaan ole yleistynyt.

- Meillä on Väestöliitossa saatu päinvastaisia tuloksia, että parisuhdeuskollisuuden renessanssi olisi nousussa. Me elämme nyt julkisuuden aikaa. Se on ainoa syy siihen, miksi pettämisestä puhutaan enemmän kuin ennen. Sitä on aina ollut jonkin verran ja tulee aina olemaan, Vaaranen sanoo.

Sivustolla on mieskäyttäjiä naisia paljon enemmän. Vaarasen mukaan tämä selittyy miesten herkkyydellä. Mies on romanttisempi kuin nainen.

Näin asiasta kertoo varattujen deittipalvelua käyttävä mies:

- Koska olen parisuhteessa, on helpompi olla saitilla, joka on tarkoitettu parisuhteessa oleville. On kiva tutustua uusiin ihmisiin, tuntea läheisyyttä ja ihastua, mies sanoo.

Hän kuitenkin kokee, että pettäminen on nykyään vielä tuomittavampaa kuin aiemmin.

- Koko ajan olemme menossa suuntaan, jossa vanhoillismoraaliset arvot tulevat enemmän näkyville. Tämä omalta osaltaan vääristää keskustelua ja antaa tällaisille nettisaiteille mahdollisuuden syntyä. Koska siitä on tullut niin kauhistuttavaa, sillä on nyt helpompi tehdä bisnestä, mies kertoo.

"Tämä on tabu, josta ei puhuta avoimesti"

Helsingin Kalliossa jättimäinen mainostaulu kehottaa hankkimaan intohimoa elämään ja yllyttää salasuhteeseen. Deittisivuston provokatiivisuus nostaakin monien verenpaineen korkeuksiin. Netin keskustelupalstat pullistelevat, yleisöosaston kirjoituksia ilmaantuu lehtiin ja adressi nettipalvelun lopettamiseksi on jo olemassa.

- Ymmärrän kritiikin ja sen, että ihmiset reagoivat tähän. Ennen tutkimuksia en tajunnut, että niin moni pettää. Emme halua ajatella, että partneri on uskoton vaan että aihe lakaistaan maton alle. Norjassa siitä vitsaillaan, kun firman pikkujouluissa pomot ja työntekijät flirttailevat, Verdal vastaa kritiikkiin.

Hän uskoo, että sivustosta on enemmän hyötyä kuin haittaa.

- Toivon, että autamme enemmän kuin rikomme. Pitäisikö flirttailijan haluta eroa, jos kaikki muu on hyvin ja haluaa vain jännitystä? Onko parempi toisen tietämättä flirttailla ja pitää perhe kuitenkin kasassa?

Suosittelemme sinulle