TAMPERE Puiselle pöydälle nostettu vihreä kuutio käynnistää pöydästä kuuluvan äänen: "Tervetuloa käyttämään äänimuseota!"
Tampereen Koukkuniemen osastoilla onkin viime kuukausien aikana palattu muistoihin äänien siivittäminä. Mediamuseo Rupriikin tuottama, siirrettävä äänimuseo sisältää nelisenkymmentä erilaista ääntä. Joukosta löytyy vaikkapa kirjoituskoneen naputusta, tulen rätinää ja sepän takomista.
– Täällä olevat asukkaat ovat esimerkiksi 50-60 -luvulla eläneet hyvin aktiivista aikaa. He ovat käyneet töissä, heillä on ollut perhe siinä ympärillä ja olleet mukana monenlaisessa toiminnassa, perustelee mukaan valikoituneiden äänien kirjoa Mediamuseo Rupriikin tutkija Outi Penninkangas.
Kirjoituskoneen ääni saa Maija-Liisa Kartun heti havahtumaan.
– Minä olin konekirjoittajana Tampellassa 31 vuotta. Tämä ääni on tavallisen kirjoituskoneen, mutta meillä oli sellaiset isotelaiset ja uudet IBM:n koneet.
Tekniikka on piilossa pöydän sisällä
Puisten, ääntä esittävien esineiden nostaminen pöydän korokkeelle käynnistää äänen. Muutoin tietokoneeseen perustuva tekniikka on visusti piilossa, ja käyttö mahdollisimman yksinkertaista, kertoo pöydän suunnittelusta vastannut tutkija Niklas Nylund.
– Aina ei tarvitse olla tietokoneen kanssa tekemisissä hiiren tai näppäimistön kautta. Tietokonetta voi käyttää myös, kuten tässä, siirtelemällä esineitä ja sillä saada aikaan toivottua sisältöä.
Koukkuniemen osastoilla kiertävä pöytä äänineen voi toimia tarinoiden kertomisen innostajana myös vierailijoille.
– Esimerkiksi lastenlasten kanssa voi kokeilla tätä museota. Samalla voi muistella ehkä omaa lapsuuttaan ja lapsenlapsen lapsuuttaan ja vaikka vertailla niitä.
Koukkuniemen asukkaat ovat saaneet tutustua pöytään aluksi virikeohjaajan opastuksella. Terhi Martikainen kertoo, että äänimuseo on ollut iloinen piristys vanhainkodin arkeen.
– On todella hyvä, että kaikkia uusia tuulia tulee tänne osastoille. Meidän asukkaat ovat koko ajan huonokuntoisempia, eivät enää pääse kaikkeen mukaan. Siksi täytyy tuoda palvelut asukkaille tänne osastolle, sanoo Martikainen.