Hyppää sisältöön

Raju tulipalo ei vienyt intoa yrittämiseen Juvalla

Tulipalo tuhosi juvalaisen Pennan Lihan yrittäjäpariskunnan elämäntyön hetkessä neljä vuotta sitten. Nyt Erja ja Jouni Liukkonen kouluttautuvat muiden töiden ohessa metsäalan osaajiksi.

Erja ja Jouni Liukkonen itsenäisyyden kuusen vieressä kotipihalla. Sylissä on hoitolapsi Saku Puttonen. Kuva: YLE / Sari Selin

Perinteikäs juvalainen yritys Pennan Liha valmisti vuosikaudet lihatuotteita itäsuomalaisille markkinoille. Marraskuun seitsemäs päivä 2007 muutti kaiken. Aamuyöstä syttynyt raju tulipalo tuhosi Juvan Hatsolan pihapiirissä sijainneen lihanjalostamon koneineen ja aiheutti yritykselle satojen tuhansien eurojen vahingot.

Juvalainen Erja Liukkonen muistaa vieläkin tarkkoina välähdyksinä marraskuisen aamuyön, joka muutti yrittäjäpariskunnan elämän suunnan.

- Mielessä ovat edelleen tutut kasvot, kun kyläläiset aamuyöstä saapuivat palopaikalle auttamaan. Samoin ne katastrofin keskellä tehdyt asiat, jotka mielestään teki oikein. Sikalan puhaltimet älyttiin sammuttaa, ja palo ei levinnyt muihin pihapiirin rakennuksiin. Vielä nytkin tulee kausia, jolloin herään vartin yli kolme ylös ja olen kuuulevinani tulipalon pauhun.

- Näin neljän vuoden jälkeen ajattelen, että onneksi ei mennyt koti ja onneksi ei mennyt ihmishenkiä. Kun seuraavana päivänä lehdessä oli valokuva palopaikalta, ystävä lohdutti, että kyllä te pärjäätte. Kuvasssa kun kumpikin katsoo eteenpäin, mutta samaan suuntaan, muistelee Erja Liukkonen raskaita aikoja.

Pötkömakkarat vaihtuivat raivaussahaan ja timpurinkynään

Tulipalo tuhosi Pennan Lihan tuotantolaitoksen, mutta Liukkosen yrittäjäperhe ei luovuttanut. Sikala ja teurastamorakennus säästyivät tulipalossa, ja lihatuotteita jalostettiin muualla. Työn lomassa pariskunta laati myös investointisuunnitelmia uuden tuotantolaitoksen varalle. Elämä päätti kuitenkin toisin.

- Vuoden päivät laskettiin ja katsottiin, mitä jää viivan alle. Sitten tehtiin vaikea päätös, että ajetaan homma alas. Lopetetaan lihanjalostus sekä sikalan pito. Päätökseen vaikutti sekin, että ikää oli nyt parikymmentä vuotta enemmän kuin aloittaessa ja omat lapset olivat löytäneet toimeentulonsa muualta, kertaa Jouni Liukkonen vaikeaa päätöstä.

Lopettamispäätöksen jälkeen entinen liha-alan yrittäjä löysi itselleen kirvesmiehen töitä rakennus- ja korjauskohteista oman kunnan alueelta. Myös Erjalla oli tuuria työnhaussa, sillä hän sai heti samalta kylältä sijaislomituksen isossa robottinavetassa. Nyt hoitolapset ja pitopalvelukeikat tuovat myös lisäansioita perheen kassaan. Vuosi sitten pariskunta aloitti opiskelun metsätalousyrittäjän ammattitutkintoa varten Savonlinnan ammattiopistossa.

- Omassa metsässä töitä kyllä riittää. Koulutus antaa hyvät valmiudet siihen, että metsätöitä voimme tulevaisuudessa tehdä muillekin yrittäjäpohjalta, suunnittelee Erja Liukkonen, joka on jo ehtinyt ottaa tuntumaa raivaussahaan usealla metsäkeikalla.

- Aina on oltava sillälailla tiitterinä, että osaa tarttua kiinni, jos joku hyvä juttu sattuu kohdalle, toteaa isäntä perintötilan pihamaalla itsenäisyyden kuusen vierellä. Sama kuusivanhus suojasi oksistollaan kotitaloa tulen voimalta tasan neljä vuotta sitten.

- Nyt kuuluu jo ihan hyvää. Tulipaloon olen suhtautunut niin, että tapahtunut mikä tapahtunut. Siitä oli vaan lähdettävä eteenpäin ja katsottava tulevaisuuteen.

Suosittelemme sinulle